15 stycznia
piątek
Pawła, Arnolda, Izydora
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Po prostu pyszna

Ocena: 0
1122

W szkole byłam w szoku, kiedy na lekcji wychowawczej każdy opowiadał o potrawach wigilijnych w swoim domu.

fot. Barbara Wiśniowska / Idziemy

U każdego były inne, choć mieszkaliśmy tak blisko siebie!

U mnie jadło się żur z grzybami i ziemniakami, a później kilka rodzajów ryb oraz makowiec. Nie wolno było zapomnieć o jabłku i orzechach włoskich z miodem.

U sąsiadki były kluski z serem.

U babci Stefy – barszcz z uszkami.

Największym zaskoczeniem okazały się jednak potrawy wigilijne u mojego męża: naleśniki faszerowane wątróbkami rybnymi, karp w galarecie, ciasto orzechowe, sernik i kutia. Ta ostatnia szczególnie przypadła mi do gustu. Jest tradycyjną potrawą kuchni białoruskiej, ukraińskiej, rosyjskiej, litewskiej i dawnej polskiej kuchni kresowej. Przepis na nią przywiozła ze Lwowa babcia Ewa.

Kutię zwyczajowo robi się z długo moczonych ziaren pszenicy lub pęczaku, choć ciekawym pomysłem jest zamiana ich na makaron lub brązowy ryż. Szeroko rozpowszechniona jest kutia na słono, bez dodatku bakalii.

Sposób przygotowania i dodatki są dowolne. Ma być po prostu pyszna.

KUTIA

Składniki: 3/4 szklanki suchej kaszy jęczmiennej (pęczak) | szczypta soli | 70 g płatków migdałowych | 70 g orzechów włoskich | łyżka oliwy o smaku cytrynowym lub pomarańczowym | migdały/kawałki pomarańczy/orzechy włoskie do dekoracji | 450 g gotowej masy makowej (1/2 puszki) lub składniki na masę makową: 150g maku zmielonego n ½ szklanki miodu | 1 laska wanilii | 60g rodzynek (½ szklanki) | 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej | 4 suszone figi | mleko do sparzenia maku (ok. 500ml)

Przygotowanie masy makowej: Mak zalewamy wrzącym mlekiem, przykrywamy talerzykiem i pozostawiamy do wystygnięcia na całą noc. Odcedzamy na bardzo gęstym sitku. Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wyciągamy ziarenka. Dodajemy miód i ziarenka wanilii do maku, mieszamy. Figi kroimy w plasterki lub kosteczkę. Pęczak płuczemy i gotujemy 25 minut, studzimy. Mieszamy wszystkie składniki, a następnie wkładamy do miseczki i dekorujemy.

Idziemy nr 51/52 (791), 20-27 grudnia 2020 r.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

Zapowiedź nowego nru tygodnika Idziemy

+ Tygodnik Idziemy na 17 stycznia - dlaczego warto sięgnąć po najnowszy numer?

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 15 stycznia

Piątek, I Tydzień zwykły
+ Dzień Powszedni
Mówię ci: Wstań, weź swoje nosze
i idź do swego domu!

+ Czytania liturgiczne (rok B, I): Hbr 4,1-5.11; Ps 78,3-4c.6-8; Mk 2,1-12
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY



E-WYDANIE


Zachęcamy do prenumeraty e-wydań tygodnika Idziemy



Najczęściej czytane komentarze



Najwyżej oceniane artykuły

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.
- Materiał partnera serwisu -



Newsletter