20 kwietnia
sobota
Czeslawa, Agnieszki, Mariana
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Pestki

Ocena: 0
889

Zazwyczaj pestki owoców są lekko toksyczne. Nie polecam diety z pestek wiśni, śliwek ani moreli, choć po przypadkowym połknięciu jednej nie musimy dzwonić po karetkę.

fot.Barbara Wiśniowska

Ponoć po odpowiedniej obróbce można z nich zrobić cenne olejki, lecz nie jest to możliwe w warunkach domowych.

Inaczej sprawy mają się z pestką awokado. Nie tylko nie jest trująca, ale nawet zdrowsza niż sam miąższ awokado i nie warto jej nigdy wyrzucać. Zawiera zdrowe tłuszcze nienasycone, witaminy A, E oraz te z grupy B, kwas foliowy, antyoksydanty, błonnik, luteinę, magnez, potas, wapń, polifenole, karotenoidy i aminokwasy. Spożywanie jej wspiera układ odpornościowy, poprawia wzrok, opóźnia procesy starzenia. Świetnie nadaje się dla chorych na cukrzycę, astmę, artretyzm, nadciśnienie. Pomaga przezwyciężyć uczucie głodu, może z sukcesem wspomagać odchudzanie, obniża też poziom cholesterolu. Działa przeciwpasożytniczo i przeciwbólowo, pomaga przy łagodzeniu bólu menstruacyjnego. Spowalnia wchłanianie się glukozy. Przeciwdziała tworzeniu kamieni żółciowych. Wspomaga leczenie problemów trawiennych. Eliminuje metale ciężkie z organizmu. Przeciwdziała nowotworom, naukowcy udowodnili nawet pozytywny wpływ pestki awokado na chorych na białaczkę.

Uwaga: pestki nie wolno podawać zwierzętom, zwłaszcza ptakom i gryzoniom.

Suszymy ją przez kilka dni na słońcu lub kaloryferze i obieramy ze skórki (np. obieraczką). Później można ją w woreczku rozbić młotkiem do mięsa, utrzeć na tarce albo zemleć mocnym blenderem. Ma gorzki smak, więc nie przesadzajmy z ilością tego zdrowego składnika. Wysuszone wiórki można w niewielkich ilościach dodawać do zup, gulaszy, płatków i sałatek albo parzyć z nich herbatki. Można też zrobić z nich peeling w połączeniu z olejem kokosowym. Mocny wywar nadaje się do farbowania ubrań na różowo. Posadzona pestka kiełkuje bardzo długo, ale ma przepiękne liście.

HERBATKA Z PESTKI AWOKADO

Składniki: łyżeczka wiórków z pestki awokado | łyżeczka płatków róży | łyżeczka miodu

Sposób przygotowania: Wiórki z płatkami zalewamy wrzątkiem i parzymy przez 10 minut. Słodzimy tuż przed spożyciem.

Idziemy nr 37 (828), 12 września 2021 r.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 19 kwietnia

Piątek, III Tydzień wielkanocny
Kto spożywa moje Ciało i Krew moją pije,
trwa we Mnie, a Ja w nim jestem.

+ Czytania liturgiczne (rok B, II): J 6, 52-59
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

Co? Gdzie? Kiedy?
chcesz dodać swoje wydarzenie - napisz
Blisko nas
chcesz dodać swoją informację - napisz



Najczęściej czytane artykuły



Najczęściej czytane komentarze



Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter