Chlebem powszednim Wietnamczyków jest ryż. Kanapki pojawiają się na stole bardzo rzadko, bo mąka, sprowadzana z innych krajów, kosztuje sporo.
– Ryż jemy trzy razy dziennie, z dodatkiem warzyw i mięsa albo owoców morza. Z ryżu można też robić mąkę, makaron i papier ryżowy – mówi siostra Anna Nguyen Thi Hong Tham z Wietnamu ze Zgromadzenia Sióstr Franciszkanek Misjonarek Maryi. Od siedmiu lat mieszka i pracuje w Polsce. Często gotuje tu swoje narodowe potrawy, które bardzo smakują Polakom. Jej popisowym daniem są sajgonki, podobne do naszych naleśników: mięso z warzywami zawijane w papier ryżowy i smażone w głębokim tłuszczu.
W Wietnamie jedną z najpopularniejszych potraw jest zupa pho z wołowiną, warzywami i makaronem ryżowym. – Ta zupa służy za cały obiad, nie ma drugiego dania, jak w Polsce. Ale można jeść ją też na śniadanie – tłumaczy s. Anna. Spośród warzyw Wietnamczycy lubią szczególnie kiełki i sałatę. Upodobania kulinarne różnią się w zależności od regionu – każda część Wietnamu ma swoje charakterystyczne potrawy.
Dużą rolę odgrywają przyprawy: kolendra, trawa cytrynowa, sok z limonki oraz sos z ryby, który dodawany jest do każdej potrawy, często zamiast soli. – Smakuje bardzo dobrze, ale zapach nie wszystkim odpowiada – śmieje się s. Anna. Do potraw dodaje się też dużo pieprzu, który jest uprawiany w Wietnamie.
Siostra zwraca uwagę, że w Polsce łatwo kupić wietnamskie produkty. W Warszawie jest dużo sklepów azjatyckich: choćby w Hali Mirowskiej, w halach przy Marywilskiej i w Wólce Kosowskiej. A papier ryżowy, potrzebny do sajgonek, można dostać w każdym większym supermarkecie.
Gdy s. Anna przyjechała do naszego kraju, najbardziej zaskoczyło ją, że Polacy gotują ryż w torebkach – w Wietnamie robi się to inaczej. – Moja ulubiona polska potrawa to gołąbki, bo w środku jest ryż! Bardzo lubię też zupy. Nie smakują mi za to śledzie i wędzone ryby. W Wietnamie mamy dużo świeżych ryb, więc przyrządzamy je w inny sposób – przyznaje.
Na deser Wietnamczycy jadają głównie owoce, a ich tradycyjne ciasto składa się w dużej części z bananów. Za to z okazji dużych świąt przyrządza się specjalne ciasto na słono: z ryżem, mięsem i cebulą.
SAJGONKI
Składniki: 100 g papieru ryżowego, ½ kg mięsa mielonego, 2 jajka, 1 cebula, 2 marchewki, kawałek świeżej białej kapusty, 50 g krojonych suszonych grzybów mun (można zastąpić innymi), 50 g makaronu sojowego lub ryżowego, sól, pieprz, cukier, olej do smażenia
Sposób przygotowania: Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, kapustę i cebulę posiekać na paseczki. Makaron i grzyby namoczyć w wodzie, by stały się miękkie, następnie pokroić. Wymieszać warzywa z makaronem, mięsem, grzybami, jajkami, solą i pieprzem. Na duży talerz wlać wodę i rozpuścić w niej trochę cukru. Każdy płat papieru ryżowego moczyć przez chwilę w wodzie, a następnie nakładać porcję farszu i zawijać ciasno jak krokiety. Sajgonki smażyć na gorącym oleju, aż się zarumienią. Odsączyć nadmiar tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Można podawać z ryżem, surówką i sosem pomidorowym.