Najbardziej rozśmieszyło mnie pytanie: jaki zdrowy deser podać dzieciom, aby poczuły się wyróżnione bardziej niż ich świnka morska.
fot.Barbaara Wiśniowska / Idziemy
W książce „Zamień chemię na jedzenie” Julita Bator opisuje swoje przeżycia z okresu, gdy była jeszcze nieświadomą konsumentką. Jej dzieci wciąż chorowały, a lekarze tłumaczyli, że dziesięć infekcji w sezonie to norma. Uważne dobieranie składników posiłków przywróciło całej rodzinie zdrowie.
Książka spodobała mi się ze względu na jej prostotę. Czytało się ją jak dobrą powieść, ze względu na liczne historie z życia wzięte. Dawała nadzieję i nieskomplikowane rady. Autorka przekopała zasoby internetu i bibliotek, aby zdobyć szczegółowe dane na temat konserwantów obecnych w żywności, barwników, aromatów, modyfikowania genetycznego – i zamieściła te informacje w tabeli, dla chętnych.
Najważniejsza rada jednak brzmiała: czytaj etykiety i jeśli wydają ci się podejrzane, nie kupuj tego produktu. Postanowiłam nie uczyć się na pamięć, który konserwant przyspiesza starzenie, a który raka. Po prostu zaczęłam czytać etykiety. Okazało się, że mogę kupić wędlinę konserwowaną zwykłą solą zamiast siarki albo żółty ser bez jakiegoś podejrzanego annato, dżem bez kwasku cytrynowego i śmietanę bez karagenu. Na początku zakupy trwały długo. Teraz już wiernie trwam przy ulubionych, zdrowych produktach. Nie muszę się martwić, że mają krótszy termin ważności. I tak zakupy robię co cztery dni, a nie raz w miesiącu.
Moje dzieci chętnie jedzą ogórki, pomidory i paprykę. Smakołyki robimy raczej w niedziele i święta. Krem kataloński jest jednym z naszych ulubionych zdrowych deserów.
KREM KATALOŃSKI
Składniki: 3 szklanki mleka | 4 łyżeczki skórki pomarańczowej i cytrynowej | laska cynamonu | cukier waniliowy | 2 łyżeczki miodu | 6 żółtek | 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej | opcjonalnie brązowy cukier do dekoracji
Sposób przyrządzania: W ćwiartce szklanki mleka mieszamy mąkę, żółtka i miód. Resztę mleka gotujemy ze skórką i przyprawami, a później przecedzamy. Odrzucamy przyprawy, gotujemy całość, ciągle mieszając, aż zetnie się mąka. Krem przekładamy do miseczek, ewentualnie posypujemy brązowym cukrem i podajemy po wystudzeniu.