29 marca
piątek
Wiktoryna, Helmuta, Eustachego
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Pachnący deser

Ocena: 5
1164

Najbardziej rozśmieszyło mnie pytanie: jaki zdrowy deser podać dzieciom, aby poczuły się wyróżnione bardziej niż ich świnka morska.

fot.Barbaara Wiśniowska / Idziemy

W książce „Zamień chemię na jedzenie” Julita Bator opisuje swoje przeżycia z okresu, gdy była jeszcze nieświadomą konsumentką. Jej dzieci wciąż chorowały, a lekarze tłumaczyli, że dziesięć infekcji w sezonie to norma. Uważne dobieranie składników posiłków przywróciło całej rodzinie zdrowie.

Książka spodobała mi się ze względu na jej prostotę. Czytało się ją jak dobrą powieść, ze względu na liczne historie z życia wzięte. Dawała nadzieję i nieskomplikowane rady. Autorka przekopała zasoby internetu i bibliotek, aby zdobyć szczegółowe dane na temat konserwantów obecnych w żywności, barwników, aromatów, modyfikowania genetycznego – i zamieściła te informacje w tabeli, dla chętnych.

Najważniejsza rada jednak brzmiała: czytaj etykiety i jeśli wydają ci się podejrzane, nie kupuj tego produktu. Postanowiłam nie uczyć się na pamięć, który konserwant przyspiesza starzenie, a który raka. Po prostu zaczęłam czytać etykiety. Okazało się, że mogę kupić wędlinę konserwowaną zwykłą solą zamiast siarki albo żółty ser bez jakiegoś podejrzanego annato, dżem bez kwasku cytrynowego i śmietanę bez karagenu. Na początku zakupy trwały długo. Teraz już wiernie trwam przy ulubionych, zdrowych produktach. Nie muszę się martwić, że mają krótszy termin ważności. I tak zakupy robię co cztery dni, a nie raz w miesiącu.

Moje dzieci chętnie jedzą ogórki, pomidory i paprykę. Smakołyki robimy raczej w niedziele i święta. Krem kataloński jest jednym z naszych ulubionych zdrowych deserów.

 

KREM KATALOŃSKI

Składniki: 3 szklanki mleka | 4 łyżeczki skórki pomarańczowej i cytrynowej | laska cynamonu | cukier waniliowy | 2 łyżeczki miodu | 6 żółtek | 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej | opcjonalnie brązowy cukier do dekoracji

Sposób przyrządzania: W ćwiartce szklanki mleka mieszamy mąkę, żółtka i miód. Resztę mleka gotujemy ze skórką i przyprawami, a później przecedzamy. Odrzucamy przyprawy, gotujemy całość, ciągle mieszając, aż zetnie się mąka. Krem przekładamy do miseczek, ewentualnie posypujemy brązowym cukrem i podajemy po wystudzeniu.

Idziemy nr 29 (769), 19 lipca 2020 r.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:
- Reklama -

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 29 marca

Wielki Piątek
Dla nas Chrystus stał się posłusznym aż do śmierci, i to śmierci krzyżowej.
Dlatego Bóg wywyższył Go nad wszystko i darował Mu imię ponad wszelkie imię.

+ Czytania liturgiczne (rok B, II): J 18, 1 – 19, 42
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

Co? Gdzie? Kiedy?
chcesz dodać swoje wydarzenie - napisz
Blisko nas
chcesz dodać swoją informację - napisz



Najczęściej czytane artykuły



Najwyżej oceniane artykuły

Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter