Szczególną miłością darzę rośliny doniczkowe, które można zjadać: od bazylii do drzewek owocowych.
fot. Barbara Wiśniowska
Myślę o nich w skrócie: dwa w jednym – piękne i funkcjonalne. Uprawianie ich nie zawsze jest łatwe. Najłatwiej jest chyba posadzić w doniczce pietruszkę, marchewkę i selera na natkę. Zioła ze sklepu bardzo szybko giną w doniczkach, bo mają za krótkie korzonki po przesadzaniu, podczas gdy moja bazylia na grządce przetrwała jedną z lżejszych zim w całości. Kiedy siejemy zioła, warto je odpowiednio podlewać i przykryć doniczki w celu utrzymania wilgoci, a później zasięgnąć informacji: niektóre lubią zimować w niskich temperaturach, niektóre tak dramatycznie się rozmnażają, że trzeba uważać z przesadzaniem ich do ogródka.
Często, kiedy smakuje mi jakiś owoc egzotyczny, sadzę jego pestkę w doniczce. Z polskimi drzewkami to się nie uda, bo wymagają zimowania. Czasami gubię się, co gdzie posadziłam. Wykiełkowanie roślinki to jedno, ale owoców doczekać się trudniej. Mango i awokado kiełkują łatwo, jeśli się je posadzi zgodnie z przepisem, ale później wykazują się dużą wrażliwością. Nie można ich przelać ani zostawić na ferie w temperaturze poniżej 15 stopni. Figa jest jeszcze bardziej kapryśna, do tego niektóre gatunki potrzebują osobnika żeńskiego i męskiego, a inne – konkretnych robaczków, które zapylają kwiaty.
Najbardziej podobały mi się drzewka owocowe w doniczkach u mojego taty. Przez cały rok miał dostępne cytryny, wprawdzie nie tak dojrzałe jak ze sklepu, ale ogromne i niepryskane. Od kilku lat cieszy się widokiem kalamondyny na parapecie. Jest to wyjątkowo urocze drzewko cytrusowe o malutkich jadalnych owocach, o słodkiej skórce, ale kwaśnych w środku. Zjada się je w całości, najlepiej w sałatkach owocowych. Dojrzewają w domu właśnie od stycznia do marca, a wcześniej długo cieszą oczy jako maleńkie ozdoby na gałązkach.
SAŁATKA OWOCOWA
Składniki: ok. 8 owoców kalamondyny w skórkach | sałata lub mieszanka sałat – rozdrobnione | 2 mandarynki bez skórki | borówki amerykańskie | orzechy, bakalie, płatki kokosowe | szczypta suszonego imbiru, kurkumy i cynamonu | 2 łyżki oleju z pestek winogron
Sposób przygotowania: Delikatnie mieszamy wszystkie składniki.