19 sierpnia
niedziela
Boleslawa, Juliana
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Ogórek termalny

Ocena: 0
3852

Słoiki ogórka termalnego można kupić w wielu miejscach w Uniejowie

Zaledwie dwie godziny jazdy samochodem od Warszawy znajduje się Uniejów. To pierwsze uzdrowisko termalne w Polsce. Kąpiel w uniejowskich wodach to czysta przyjemność. Woda termalna o temperaturze prawie 70 st. C jest wydobywana na głębokości ok. 2 tys. metrów i wykorzystywana nie tylko do celów rekreacyjnych. Około 70 proc. domów w Uniejowie już ogrzewa się geotermalnie. Uniejowskie wody służą też do podgrzewania gruntu: ścieżek w parku zamkowym, a nawet boiska piłkarskiego.

Okazuje się jednak, że tutejsza woda nadaje się nie tylko do użytku zewnętrznego. – Po badaniach w Państwowym Zakładzie Higieny okazało się, że oprócz walorów temperaturowych ma na tyle interesujący skład chemiczny, że można pomyśleć o wykorzystaniu jej również w innych obszarach, takich jak kosmetologia, medycyna i przemysł spożywczy – wyjaśnia Ryszard Kaliński z Geotermii Uniejów. Uniejowska woda mineralna zawiera m.in. chlorek sodu, jest więc solanką, ale również jodki i fluorki oraz kwas metakrzemowy. – Podpisaliśmy umowy z Uniwersytetem Medycznym w Łodzi i Instytutem Ogrodnictwa w Skierniewicach, gdzie przeprowadzono pierwsze próby kiszenia ogórka i opracowano ostateczną recepturę. Nazwa i znak firmowy zostały zastrzeżone w urzędzie patentowym – wyjaśnia koordynator współpracy z uczelniami. Masowej produkcji podjęła się jedna z łowickich przetwórni. Solanka z Uniejowa została w tym celu przewieziona cysternami aż do Łowicza.

Słoiki ogórka termalnego można kupić w wielu miejscach w Uniejowie. A lokalne restauracje serwują dania z jego dodatkiem. Zupa ogórkowa przygotowywana na jego bazie podawana jest też uczniom w tutejszych szkołach. A podczas ubiegłorocznego XI Ogólnopolskiego Biegu do Gorących Źródeł mogli jej spróbować wszyscy zawodnicy – biegaczy było około tysiąca! Ogórek termalny był też głównym bohaterem ostatniego Festiwalu Smaków w Uniejowie.

– Trwają badania, na ile mikroelementy zawarte w zalewie penetrują do samego ogórka – mówi Ryszard Kaliński. – Prowadzimy też próby kiszenia innych warzyw. I są świetne rezultaty w przypadku buraka czy kalafiora.

Placki ziemniaczane z ogórkiem termalnym

Składniki: 60-80 dag ziemniaków,  5-6 niedużych ogórków termalnych, 1 cebula, 2 jajka, ok. ½ szklanki mąki, 1 łyżeczka naturalnej vegety (bez glutaminianu sodu), 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu, sól, olej do smażenia

Sposób przygotowania: Ziemniaki, ogórki (bez skórki) i cebulę zetrzeć na tarce na małych oczkach. Dodać jajka i dokładnie wymieszać. Dosypać mąkę i przyprawy. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Smażyć niewielkie placuszki na złoty kolor. Podawać ze śmietaną posypane koperkiem.

 

Idziemy nr 17-18 (655), 29 kwietnia-6 maja 2018 r.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

Absolwentka dziennikarstwa, etnologii i teologii. Od 2012 roku związana z tygodnikiem „Idziemy”. Należy do Wspólnoty Sant’Egidio.



Najczęściej czytane artykuły



Najwyżej oceniane artykuły

SALON DZIENNIKARSKI