Dziś jedno z niewygodnych pytań. Ile razy jeszcze musimy zachorować, zanim zaczniemy dbać o odporność? Dla mnie ostatnie przeziębienie przelało czarę goryczy.
fot. Barbara Wiśniowska
Na swoją odporność mamy ogromny wpływ, i to w wielu aspektach. Jednym z nich jest codzienny ruch, który wzmacnia mięśnie, poprawia trawienie, dostarcza hormonów szczęścia i przyspiesza przyswajanie wapnia przez kości. Jeśli odbywa się na świeżym powietrzu – hartuje nas i przyzwyczaja do zmieniających się warunków atmosferycznych. Jeśli wychodzimy na dwór za dnia, zapewniamy sobie dawkę naturalnej witaminy D ze słońca, która jest ważna dla odporności i którą w naszym klimacie powinniśmy dodatkowo suplementować. Jestem przeciwniczką suplementów diety. Witaminy C i D natomiast serdecznie polecam. Warto przejrzeć składy preparatów, żeby nie płacić za konserwanty. Bez kłopotu kupimy czysty kwas askorbinowy. Jeśli przeszkadzają nam konserwanty w preparatach witaminy D, zawsze możemy kupić sobie bogaty w nią naturalny tran. Kiedyś łudziłam się, że wystarczy dużo przebywać na słońcu. Zdziwiłam się bardzo, gdy badanie wykazało znaczne niedobory witaminy D u moich dzieci, a przecież przez całą wiosnę i lato wędrowały codziennie do swoich przyjaciół dwa kilometry i bawiły się z nimi od świtu do nocy na leśnej polance.
W utrzymaniu zdrowia pomaga wysypianie się i cieszenie się życiem. Stres jest zabójcą gorszym od używek, konserwantów i pestycydów. Badanie stulatków wykazało tylko jedną wspólną ich cechę: pogodę ducha. Bardzo ważne jest też to, co jemy, i obserwowanie, jak jedzenie na nas działa, czy nas nie uczula, nie szkodzi. Moim ulubionym ciastem w tym roku będzie tarta z batatów. Z tego pysznego warzywa wychodzi zdrowe, słodkie ciasto, tak łatwe, że nie może się nie udać.
TARTA Z BATATÓW
Składniki: 2 duże bataty | 30 g oleju rzepakowego | niepełna łyżka słodzika ze stewii | garść żurawiny i płatków kokosowych | bułka tarta do oprószenia formy
Sposób przygotowania: Bataty gotujemy lub pieczemy do uzyskania miękkości (w całości ok. 30 min, utarte wystarczy gotować 7 min). Całe warto piec w skórce i potem obrać. Jeśli chcemy je utrzeć, najpierw obieramy, ucieramy i prędko gotujemy, żeby nie sczerniały. Formę smarujemy tłuszczem i prószymy bułką. Bataty miksujemy z olejem i słodzikiem. Mieszamy z bakaliami. Pieczemy 60 min w 160 st. C.