23 kwietnia
wtorek
Jerzego, Wojciecha
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Nic się nie zmarnuje

Ocena: 0
751

Zero waste – to modne ostatnio określenie, które można odnieść również do gotowania i jedzenia.

fot. Hanna Michniewicz

 

Zero waste („bez marnowania”) – to modne ostatnio określenie, które można odnieść również do gotowania i jedzenia. Według definicji jest to styl życia, zgodnie z którym człowiek stara się generować jak najmniej odpadów. Propagatorzy tej idei radzą, by nie wyrzucać żadnych resztek (podają nawet przepisy na pesto z liści rzodkiewki albo chipsy z obierek od warzyw). Warto jednak zacząć od tego, by świadomie robić zakupy, nie dopuszczać do zepsucia żywności i jej marnotrawstwa. Na ten temat rozmawiali eksperci podczas panelu dyskusyjnego „Zero waste w domu, w kuchni, na zakupach” w ramach festiwalu kulinarnego „Polska od kuchni”.

– Jak nie marnować jedzenia? Pierwszy sposób to kupować produkty dobrej jakości. Jeśli kupimy chleb na prawdziwym zakwasie, to nie spleśnieje, a najwyżej trochę wyschnie i będziemy mogli go zużyć do końca – mówiła Katarzyna Bosacka, autorka publikacji i programów telewizyjnych o zdrowym odżywianiu.

Szef kuchni Kuba Korczak zwracał uwagę, by dbać o jedzenie, które przygotowujemy. – Jeśli próbujemy jakiejś potrawy, nie wkładajmy do garnka brudnej łyżki, bo wtedy całość szybciej się popsuje. Chowajmy produkty do lodówki od razu po użyciu – radził.

Nawet jeśli znajdziemy w kuchni przeterminowany produkt, nie musimy od razu go wyrzucać. – Jeśli na opakowaniu jest informacja „Należy spożyć do…”, to trzeba tej daty rygorystycznie przestrzegać. Natomiast informacja „Należy spożyć przed…” dotyczy produktów suchych. Jeśli ta data zostanie przekroczona, trzeba otworzyć opakowanie, powąchać, obejrzeć – jeśli wszystko jest w porządku, można to zjeść bez uszczerbku na zdrowiu – wyjaśniała Katarzyna Bosacka. Kuba Korczak przekonywał jednak, że nawet przeterminowany ser biały można spożyć po obróbce termicznej – bo to właśnie dojrzały twaróg nadaje wyrazisty smak pierogom ruskim czy leniwym.

Ideę zero waste warto stosować także podczas zakupów. – Używajmy wielorazowych toreb na warzywa i pieczywo. Możemy je uszyć sami i zabierać ze sobą do sklepu – zachęcała Ewelina Degowska z organizacji Stop Wasting Polska. – Pamiętajmy, żeby rezygnować z plastikowych opakowań. Zamiast kupować wodę mineralną, używajmy butelki wielorazowej z filtrem. Małymi krokami możemy wprowadzać do naszych rodzin ekologiczny styl życia.

 

DYNIOWE TOSTY FRANCUSKIE 

Składniki: 6 kromek czerstwego chleba lub bułki | 1 jajko | 4 łyżki mleka | 1 łyżka pure z dyni | 1 łyżeczka cukru | szczypta soli | cynamon | imbir | masło do smażenia

Sposób przygotowania: Dynię upiec lub udusić i zmiksować w blenderze. Jajko wbić do głębokiego talerza, roztrzepać z mlekiem i musem dyniowym, dodać cukier i przyprawy. Na patelni rozgrzać masło. Pieczywo zanurzać w masie jajecznej i smażyć z obu stron, aż się przyrumieni. Podawać z dżemem, kremowym serkiem lub owocami.

 

Idziemy nr 41 (730), 9-13 październik 2019 r.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

Absolwentka dziennikarstwa na Wydziale Teologicznym UKSW. Z "Idziemy" współpracuje od drugiego roku studiów. Prywatnie żona i matka, miłośniczka gotowania.

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 24 kwietnia

Środa, IV Tydzień wielkanocny
Ja jestem światłością świata,
kto idzie za Mną, będzie miał światło życia.

+ Czytania liturgiczne (rok B, II): J 12, 44-50
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)
+ Nowenna do MB Królowej Polski 24 kwietnia - 2 maja

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

Co? Gdzie? Kiedy?
chcesz dodać swoje wydarzenie - napisz
Blisko nas
chcesz dodać swoją informację - napisz



Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter