24 kwietnia
środa
Horacego, Feliksa, Grzegorza
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Najlepsze na świecie

Ocena: 0
604

Która potrawa jest najsmaczniejsza na świecie? Próbę odpowiedzi na to pytanie podjęli redaktorzy amerykańskiej telewizji i portalu CNN, którzy stworzyli ranking pięćdziesięciu najlepszych potraw świata.

fot.H.Michniewicz/Idziemy

Która potrawa jest najsmaczniejsza na świecie? Próbę odpowiedzi na to pytanie podjęli redaktorzy amerykańskiej telewizji i portalu CNN, którzy stworzyli ranking pięćdziesięciu najlepszych potraw świata. Miał on stanowić podpowiedź dla miłośników podróży: do jakiego kraju warto się wybrać, by skosztować owych dań w oryginale. Wśród najbardziej znanych potraw w rankingu zostały uwzględnione m.in. włoska pizza i lazania, hiszpańska paella, meksykańskie tacos, brytyjskie frytki z rybą, azjatycki hummus, japońskie sushi, niemiecki hamburger czy francuski croissant.

Na 15. miejscu znalazły się polskie pierogi, które autorzy rankingu nazywają „pakunkami smakowitości”. „Mogą być wypełnione wszystkim, od ziemniaków, kapusty kiszonej, mięsa, sera, po owoce, często podawane są ze stopionym masłem, śmietaną lub smażoną cebulą” – piszą.

Duża część potraw uznanych za najsmaczniejsze pochodzi z Azji. Ósme miejsce zajęła zupa tom yum gong z Tajlandii, na siódmej pozycji uplasowało się danie penang assam laksa z Malezji, a zdobywcą pierwszego miejsca zostało massaman curry z Tajlandii, bardzo stara potrawa, której korzenie sięgają XVII w. (słowo massaman prawdopodobnie oznacza muzułmanów). Curry, składające się z ziemniaków, mięsa, cebuli i mleka kokosowego, podaje się jako zupę lub sos do ryżu. Choć przepis może się wydawać egzotyczny dla Polaków, warto go wypróbować – większość składników jest dostępna w naszych hipermarketach, a niektóre można po prostu pominąć. Bez sosu rybnego czy pasty z tamaryndowca nie uzyskamy co prawda oryginalnego smaku potrawy, ale na pewno będzie równie smaczna. Pastę massaman curry można kupić w sklepie z orientalną żywnością lub wykonać samemu.

Lista najlepszych potraw według CNN po raz pierwszy została opublikowana w 2011 r. i wywołała burzę komentarzy ze strony internautów. Autorzy rankingu oddali więc głos czytelnikom i stworzyli ankietę, w której wzięło udział 35 tys. osób. Wyniki tylko w niewielkiej części pokrywają się z pierwotną listą – według ankietowanych massaman curry powinno zająć dopiero dziesiąte miejsce, złoty medal zaś należy się indonezyjskiej potrawie rendang – jest to wołowina gotowana w mleku kokosowym z przyprawami.

 

MASSAMAN CURRY

Składniki:
Pasta:
1 cebula | 2 ząbki czosnku | 2 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej | 3 cm kawałek korzenia imbiru | 1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry | 1 łyżeczka kminu rzymskiego | 1 łyżeczka sproszkowanej papryki chili | 1 łyżeczka kardamonu. Curry: 4 łyżeczki pasty | 450 g ziemniaków | 600 g mięsa z kurczaka | 400 ml mleka kokosowego | 200 ml bulionu lub wody | 2 cebule | 85 g orzechów ziemnych niesolonych | 1 laska cynamonu | 1 gwiazdka anyżu | 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca |
1 łyżeczka brązowego cukru |1 łyżeczka sosu rybnego | sól | pieprz | limonka | świeża kolendra | 200 g ryżu

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki pasty wymieszać i zmiksować za pomocą blendera. Do garnka wlać kilka łyżek mleka kokosowego i wymieszać z pastą curry. Podgrzewać przez minutę, włożyć pokrojone mięso i smażyć kilka minut. Dodać resztę mleka, bulion, pokrojone ziemniaki, cebulę, cynamon, anyż, pastę z tamaryndowca, sos rybny, sól, pieprz i cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 minut. Wyjąć laskę cynamonu i gwiazdkę anyżu. Danie podawać z ryżem, orzechami ziemnymi, sokiem z limonki i świeżą kolendrą.

Idziemy nr 04 (744), 26 stycznia 2020 r.  

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

Absolwentka dziennikarstwa na Wydziale Teologicznym UKSW. Z "Idziemy" współpracuje od drugiego roku studiów. Prywatnie żona i matka, miłośniczka gotowania.

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 24 kwietnia

Środa, IV Tydzień wielkanocny
Ja jestem światłością świata,
kto idzie za Mną, będzie miał światło życia.

+ Czytania liturgiczne (rok B, II): J 12, 44-50
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)
+ Nowenna do MB Królowej Polski 24 kwietnia - 2 maja

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

Co? Gdzie? Kiedy?
chcesz dodać swoje wydarzenie - napisz
Blisko nas
chcesz dodać swoją informację - napisz



Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter