29 marca
piątek
Wiktoryna, Helmuta, Eustachego
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Mleko kozie

Ocena: 0
929

W dzieciństwie sporo kaszlałam. Rodzice i lekarze chyba podejrzewali u mnie astmę, z tego powodu w naszym ogródku znalazła się koza.

fot. Barbara Wiśniowska

W dzieciństwie sporo kaszlałam. Rodzice i lekarze chyba podejrzewali u mnie astmę, z tego powodu w naszym ogródku znalazła się koza. Bardzo się cieszyłam z zabawy z nią. Jeszcze bardziej ucieszyło mnie, gdy wiosną urodziła młode. Koszmarem okazało się kozie mleko. Jego zapach nie odpowiadał mi tak bardzo, że wypijałam cały kubek jednym haustem, zatykając nos. Bratu mleko odpowiadało. Ja odetchnęłam dopiero, gdy okazało się, że wcale nie mam astmy i nie muszę więcej pić tego mleka. Po wielu latach spróbowałam kozich serów i spodobały mi się. Specyficzny zapach w przypadku sera jest atutem.

Okazuje się, że kozie mleko w kartoniku jest dużo mniej aromatyczne, wiele osób może nie zauważyć jego zapachu, kolejnej grupie aromat ten odpowiada. Jest drogie, ale warto zwrócić na nie uwagę, gdyż ma o wiele więcej zalet od krowiego.

Skład mleka koziego jest dość podobny do ludzkiego. Nie można nim oczywiście karmić niemowląt, gdyż zawiera zbyt wiele soli mineralnych i mogłoby spowodować uszkodzenie nerek (istnieje kozie mleko modyfikowane dla niemowląt).

Kozie mleko jest lekkostrawne – może zostać strawione nawet w ciągu 20 minut, ponieważ kuleczki tłuszczu w nim zawarte są mniejsze niż w mleku krowim. Zawiera od tego drugiego o ok. 75% mniej pestycydów, o 8% mniej kazeiny i laktozy, 5 razy więcej witaminy B, nie zawiera w ogóle metali ciężkich i globulin, które są odpowiedzialne za wiele alergii. Jest bogatym źródłem probiotyków. Kozi ser jest bogatym źródłem wapnia, już 100 g dziennie zaspokaja całkowite zapotrzebowanie człowieka na ten pierwiastek.

SAŁATKA KOZI BURAK

Składniki: W dowolnych proporcjach: sałata | marynowane buraki | kozi ser | pomidorki | gruszka | pestki dyni | sos musztardowo-miodowy

 

SOS MUSZTARDOWO-MIODOWY

Składniki: łyżka musztardy (sarepskiej lub francuskiej) |1 łyżka płynnego miodu | łyżka soku z cytryny lub octu winnego | 3 łyżki oliwy | sól | pieprz

Idziemy nr 38 (778), 20 września 2020 r.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:
- Reklama -

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 29 marca

Wielki Piątek
Dla nas Chrystus stał się posłusznym aż do śmierci, i to śmierci krzyżowej.
Dlatego Bóg wywyższył Go nad wszystko i darował Mu imię ponad wszelkie imię.

+ Czytania liturgiczne (rok B, II): J 18, 1 – 19, 42
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

Co? Gdzie? Kiedy?
chcesz dodać swoje wydarzenie - napisz
Blisko nas
chcesz dodać swoją informację - napisz



Najczęściej czytane artykuły



Najwyżej oceniane artykuły

Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter