25 kwietnia
czwartek
Marka, Jaroslawa, Wasyla
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Lodowe spaghetti

Ocena: 0
5759
Mrożona kawa z lodami, szarlotka na ciepło z lodami, lasagna lodowa... czas zacząć wariacje z lodami domowej roboty. Hitem tego roku są właśnie lasagna, spaghetti i inne "potrawy" wyciskane z lodów, czyli doskonałe połączenie obiadu z deserem. Nie wymaga to dużo pracy, a efekt murowany. – Lody mogą mieć przecież różne kształty! Kto powiedział, że muszą być kulkami? Wystarczy chociażby wziąć foremkę do ciastek i wyjąć nią lody albo zrobić je samemu w naczyniu o ciekawym kształcie – mówi Karina Dobczewska, która właśnie wystartowała ze swoją małą lodziarnią w rodzinnych Pilaszewicach. – Robienie lodów zawsze mnie fascynowało. Kiedy byłam mała, przygotowywałam w piaskownicy „lody piaskowe” o nieznanych nikomu smakach, potem, kiedy byłam starsza, nalewałam wybranego soku do pojemników na kostki lodu, wkładałam wykałaczki, zamrażałam i powstawały kolorowe lody na patyku.

Dziś spełniła swoje marzenia i dumnie stoi za ladą własnej lodziarni, gdzie serwowane są lody o nietypowych kształtach, smakach i kolorach z dodatkami owoców, ciastek i innych słodyczy. Wszystko według zamysłu młodej bizneswoman.

Przygotowanie lodów, wbrew powszechnej opinii, jest dość proste. Można o tym przeczytać już w książkach kucharskich z XIX w. Znajdziemy też bardziej „współczesne” lody w przepisach Romualdy Tarnawskiej „Kosowska kuchnia jarska” z 1929 r., a całkiem świeże przepisy są w internecie w każdej liczbie. – Bardziej ekstrawaganckie smaki wymagają większych kosztów, doświadczenia i pracy, ale lody śmietankowe, kawowe, kakaowe, czekoladowe, truskawkowe itp. można przyrządzić bez większego wysiłku – tłumaczy Karina. – Są dwie szkoły lodowe: lody delikatniejsze z mlekiem i bardziej wytrawne z wykorzystaniem soków owocowych. Do lodów śmietankowych np. potrzebujemy tylko mleka, śmietany, żółtek, cukru i wanilii: do ubitych na parze żółtek wlewamy ciepłe mleko i ubijamy dalej, gęste mrozimy i potem jeszcze raz ubijamy ze śmietanką.

Karina proponuje przecisnąć lody przez zwykłą praskę do ziemniaków – uprzednio mocno schłodzoną – i udekorować bakaliami, owocami i ciastkami. To dużo ciekawsza forma lodów niż prosta gałka i zachwyci na pewno każdego domownika i gościa!


DESER LODOWY:

8 łyżek lodów waniliowych • 6 łyżek bitej śmietany • 8 łyżek polewy truskawkowej • truskawki • maliny • jagody • wiśnie • porzeczki • bakalie • 2 łyżki wiórków kokosowych

Truskawki pokroić na połówki, wiśnie wydrylować, maliny delikatnie oczyścić. Rozłożyć owoce na brzegach szerokich, głębokich talerzy. Na środku każdego talerza nałożyć po jednej porcji bitej śmietany. Następnie przez praskę do ziemniaków przecisnąć lody bezpośrednio na śmietanę na talerzach tak, aby powstał „makaron”. Każdy deser polać obficie sosem truskawkowym i posypać wiórkami kokosowymi.


Marta Kawalec
Idziemy nr 25 (354), 17 czerwca 2012 r.
fot. Marta Kawalec/Idziemy
PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 25 kwietnia

Czwartek, IV Tydzień wielkanocny
Święto św. Marka, ewangelisty
My głosimy Chrystusa ukrzyżowanego,
który jest mocą i mądrością Bożą.

+ Czytania liturgiczne (rok B, II): Mk 16, 15-20
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)


ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

Co? Gdzie? Kiedy?
chcesz dodać swoje wydarzenie - napisz
Blisko nas
chcesz dodać swoją informację - napisz



Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter