18 grudnia
poniedziałek
Gracjana, Bogusława, Laurencji
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Kurczak po londyńsku

Ocena: 0
137

Przewodniki po Londynie zalecają wyprawę na Borough Market. To najstarszy targ w stolicy Wielkiej Brytanii, działa podobno od tysiąca lat.

Ale dopiero jakiś czas temu przekształcił się z giełdy owocowo-warzywnej w jedno z najmodniejszych miejsc nad Tamizą.

Ekologiczne warzywa, świeże pieczywo, ryby i owoce morza – wszak jesteśmy na wyspach, sery, mięsa, egzotyczne przyprawy… Na ponad stu stoiskach znajdziemy wszystko, czego dusza (a właściwie ciało) zapragnie. Mówi się, że z uwagi na jakość produktów Borough Market odwiedzają takie kulinarne sławy, jak Jamie Olivier czy Gordon Ramsay. Nie trzeba być jednak mistrzem kuchni, żeby czuć się tam jak ryba w wodzie. Kuszą bowiem też stoiska z gotowymi potrawami z różnych zakątków świata. Dawniej odstraszały – jak zazwyczaj zresztą w Wielkiej Brytanii – ceny; ostatnio, niestety, również wspomnienie zamachu terrorystycznego.

Jednak na egzotyczny lunch wybraliśmy się z przyjaciółmi kawałek dalej od centrum – na Camden Town. To zaiste oryginalne miejsce, gdzie na ulicy równie łatwo spotkać dealera narkotyków, co ewangelikalnego kaznodzieję z Biblią w ręku. I obaj oferują swoje usługi. Na Camden Market można kupić prawie wszystko – od artystycznej, ręcznie robionej biżuterii po tanie koszulki made in China – a przewijają się tam tysiące ludzi, przede wszystkim młodych. Snują się w poszukiwaniu ulubionych płyt, polują na oryginalne gadżety, wędrują pomiędzy pubami z muzyką na żywo.

Całe to targowisko osobliwości uzupełnia strefa z jedzeniem z całego świata: słodko-kwaśne smaki z Chin, aromatyczna kuchnia z Indii czy ostre nuty z Meksyku. Podobno jest też kuchnia polska. Gdy tylko wkraczamy pomiędzy chińskie stoiska, od razu jesteśmy częstowani kawałkami smażonego kurczaka. Degustacja nic nie kosztuje, ale bardzo zachęca do zakupu. Smak tego kurczaka w egzotycznym sosie pamiętam do dziś.

KURCZAK W SOSIE CYTRYNOWYM

Składniki: 1 kg piersi z kurczaka, 2 jajka, 1/3 szklanki wody, mąka kukurydziana, szczypta soli i pieprzu, olej do smażenia. Na sos: 2 duże jabłka, ½ szklanki bulionu warzywnego, ½ szklanki świeżego soku z cytryny, 3-4 łyżki brązowego cukru, 3 łyżki mąki kukurydzianej, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka tartego imbiru

Sposób przygotowania: Jabłka pokroić w sporą kostkę, przesmażyć na patelni z odrobiną wody i miodem, uważać, żeby się nie rozpadły. Pozostałe składniki na sos wymieszać i zagotować na małym ogniu, często mieszając, aż uzyskamy konsystencję lekkiego kisielu. Dodać jabłka i jeszcze chwilę gotować. Kurczaka pokroić na niewielkie kąski. Roztrzepać widelcem jajka, dodać wodę, sól, pieprz i wsypywać stopniowo mąkę kukurydzianą, aż uzyskamy konsystencję rzadkiego ciasta naleśnikowego. Zanurzać w nim kawałki kurczaka i smażyć w głębokim tłuszczu przez ok. 5-7 min. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ryżem lub – co zdecydowanie bardziej polecam – z chińskimi noodlami przesmażonymi na patelni z sosem sojowym.

Idziemy nr 25 (611), 18 czerwca 2017 r.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

Absolwentka dziennikarstwa, etnologii i teologii. Od 2012 roku związana z tygodnikiem „Idziemy”. Należy do Wspólnoty Sant’Egidio.



Najczęściej czytane artykuły

- Reklama -

SALON DZIENNIKARSKI



Najwyżej oceniane artykuły