Kurki to wspaniały dodatek do wielu sosów, zup, mięs. Można je dodać do omletów, jajecznicy, dań mięsnych i rybnych, bo ich delikatny smak sprawia, że pasują niemal do wszystkiego. Sos kurkowy zaś, obok sosu z borowików, należy do najsmaczniejszych i najbardziej wykwintnych. Przyrządza się go bardzo szybko, tak jak w podanym niżej przepisie, jeśli jednak nie chcemy kupić grzybów w markecie po dość wygórowanej cenie, trzeba wybrać się po nie samemu. Po ostatnich deszczach jest ich całkiem sporo.
– Czasami dla relaksu sama biorę koszyk i idę po grzyby, ale więcej z tego radości z chodzenia po lesie niż zbierania, bo zwykle najwięcej zbierał ten, kto szedł za mną – śmieje się pani Lucyna. – Kurki w śmietanie to chyba najprostszy i najsmaczniejszy pomysł, a nadmiar zawsze można zawekować na później.
Najsmaczniejsze są świeże grzyby o lekko „rozkwitłych” kapeluszach. Czyści się je, kiedy są suche, a następnie szybko płucze, żeby nie nasiąkły wodą, i osusza.
– Kilka lat temu, kiedy byłam właśnie na grzybach, podszedł do mnie starszy pan, który wycinał akurat drzewa w lesie, i dał mi bukiet największych kurek, jakie w życiu widziałam. Powiedział, że uchowały się między pniami i widocznie nikt ich nie zauważył. Były piękne, miały przynajmniej po 10 cm i złoty kolor. Oczywiście zaraz po powrocie pochwaliłam się niekonwencjonalnym bukietem i zrobiłam z niego… kotlety – śmieje się właścicielka.
Składniki: 1/2 kg kurek (oczyszczone, umyte, osuszone) • 1 cebula (drobno pokrojona) • 1 szklanka śmietanki kremówki lub 3 łyżki serka mascarpone • 2 łyżki gorczycy • 1 łyżeczka mąki (jeśli ktoś lubi zasmażkę) • 1/4 kostki masła • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kurki przełożyć do rondla, zalać wodą i na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia. Obgotować przez 5 minut, odcedzić i delikatnie odcisnąć. Na suchej patelni uprażyć gorczycę, aż zacznie intensywnie pachnieć i delikatnie „wyskakiwać”. Zdjąć z ognia i dodać masło, czekając, aż się roztopi. Na maśle z gorczycą, na niewielkim ogniu, zeszklić cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, a gorczyca ściemnieje, dołożyć kurki. Smażyć na niewielkim ogniu przez 15 minut (można przykryć patelnię pokrywką), od czasu do czasu mieszając. Dodać śmietanę lub mascarpone, dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. W razie potrzeby konsystencję można zmienić, dodając zimną wodę lub wywar warzywny albo zasmażkę. Można też, przed dodaniem do sosu, delikatnie ubić śmietankę. Doprawić sos solą i pieprzem i chwilę gotować.
Marta Kawalec |