4 sierpnia
środa
Dominika, Protazego, Jana
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Kuchnia literacka

Ocena: 0
809

Zawsze byłam uzależniona od książek. Lubię powieści noblistów, reportaże, wiersze, ale nie gardzę też, od czasu do czasu, zwykłymi romansidłami.

fot. Barbara Wiśniowska / Idziemy

Kiedy już zacznę czytać, zazwyczaj lubię dokończyć. Porzucam tylko czytanie książek zbyt brutalnych, zbyt wulgarnych lub z tak krótkimi zdaniami, że nie da się ich czytać... lub pomijam niestrawne fragmenty. Nie porzucam tych niezgodnych z moim światopoglądem – tak bardzo chcę poznać czyjś punkt widzenia... Co wcale nie znaczy, że daję się łatwo przekonać do zmiany zdania. Książki o dietetyce czytam z takim samym zapałem jak fantastykę.

Bohaterowie powieści czasami coś gotują. Niespecjalnie zwracam na to uwagę – ale te przepisy są tak proste, że same wbijają się w pamięć i nie dają spokoju. Bywają też tak niezwykłe, że czasami kartkuję książkę wstecz, żeby znaleźć przepis na danie z dziwnej rośliny, o której nawet nie miałam pojęcia, że jest jadalna.

Od kilkunastu lat nie zapominam, że przyjaciele Wiedźmina delektowali się kiszonymi rydzami, a Wojciech Cejrowski nie przepadał za codzienną zupą Indian, składającą się z mrówek i ostrych papryczek; Mori Sedun raczyła się sałatką z gruszki, melona i niebieskiego sera, a Cecylia Czaplicz – smażonymi paprociami, zupą waniliową lub cukiniową z czosnkiem. Kulinarny tytuł książki „Smażone zielone pomidory” tak długo nie dawał mi spokoju, aż usmażyłam zielone pomidory i obejrzałam film.

Cudownie jest poznawać nowe historie prawdziwe i fikcyjne, a także poznawać pasujące połączenia smaków – zwłaszcza te najprostsze.

CUKINIA Z CZOSNKIEM

Składniki: 500 g młodej cukinii | 1 cebula | 3 ząbki czosnku | łyżka masła | 200 g słonego sera np. kaszubskiego lub nieco mniej fety | łyżeczka soli | 500 ml wody | gałązka lubczyku – opcjonalnie

Sposób przyrządzania: Cebulę i czosnek siekamy i szklimy na maśle, na bardzo małym ogniu, pilnując, aby się nie przypaliła. Cukinię i ser kroimy w kostkę. Wszystkie składniki, oprócz sera, gotujemy 5-10 minut, możemy zmiksować na gładko. Ser dodajemy już na talerzu, lubczyk – w dowolnym momencie.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 4 sierpnia

Środa, XVIII Tydzień zwykły
Wspomnienie św. Jana Marii Vianneya, prezbitera
«Panie, dopomóż mi».
+ Czytania liturgiczne (rok B, I): Mt 15, 21-28
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY



Najczęściej czytane komentarze

E-WYDANIE


Zachęcamy do prenumeraty e-wydań tygodnika Idziemy



Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter