Mąka pszenna jest tania, dobrze wyrasta i smakuje, a przy tym świetnie się klei i wyrobom z niej można nadać każdy kształt.
fot. Barbara Wiśniowska/Idziemy
Te właściwości zawdzięcza przede m.in. glutenowi. W języku łacińskim glutinium oznacza klej. Gluten to klejące białko występujące w niektórych zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie. W każdym z nich jest to nieco inna substancja. Ta w pszenicy uczula najsilniej.
Niewykluczone, że nasi przodkowie uprawiali pszenicę już 17 tys. lat p.n.e. Jej najstarsze odmiany to płaskurka i samopsza. Prawdopodobnie około 9 tys. lat temu płaskurka skrzyżowała się z inną rośliną i powstała wtedy pszenica zwyczajna. Dawała większe plony, a mniej plew, i szybko przestawiono się na jej uprawę. Na początku XX w. Norman Borlaug, późniejszy laureat Nagrody Nobla, wyhodował w Ameryce jej bardzo plenną krzyżówkę, której kłosy były jednak tak wielkie, że łamały źdźbło. W 1953 r. skrzyżował odmianę amerykańską z japońską odmianą karłową. Półkarły miały krótką łodygę i wielki kłos. Cieszono się, że plony będą większe i uda się opanować głód w wielu rejonach świata.
Jednak badania glutenu wskazują znaczne różnice w budowie glutenu u starych i nowych odmian pszenicy. Na 900 białek w nowej krzyżówce aż 49 zostało zidentyfikowane jako różne od białek rodziców. Każde z nich może mieć właściwości uczulające. Dietetycy biją na alarm. Mało kto wie, że tak dziwne dolegliwości, jak trądzik, bóle głowy, reumatyzm, nadwaga i dziesiątki innych mogą mieć związek z nietolerancją glutenu. Sama uwierzyłam dopiero, gdy doświadczyłam efektów diety bezglutenowej na własnej skórze.
CIASTECZKA CZEKOLADOWE
Składniki: 200 g mąki gryczanej | 30 g mąki ziemniaczanej | 1/4 łyżeczki sody | 2 jajka | 80 g miękkiego masła | 2 łyżki miodu | 75 g tartej lub siekanej czekolady
Sposób przygotowania: Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, odrywamy jednakowe kawałki i formujemy nieskomplikowane kształty, np. za pomocą łyżki. Układamy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem, lekko rozpłaszczamy i pieczemy kilkanaście minut w temperaturze 180 stopni.