11 lipca
sobota
Olgi, Kaliny, Benedykta
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Kłopoty z glutenem

Ocena: 0
692

Mąka pszenna jest tania, dobrze wyrasta i smakuje, a przy tym świetnie się klei i wyrobom z niej można nadać każdy kształt.

fot. Barbara Wiśniowska/Idziemy

Te właściwości zawdzięcza przede m.in. glutenowi. W języku łacińskim glutinium oznacza klej. Gluten to klejące białko występujące w niektórych zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie. W każdym z nich jest to nieco inna substancja. Ta w pszenicy uczula najsilniej.

Niewykluczone, że nasi przodkowie uprawiali pszenicę już 17 tys. lat p.n.e. Jej najstarsze odmiany to płaskurka i samopsza. Prawdopodobnie około 9 tys. lat temu płaskurka skrzyżowała się z inną rośliną i powstała wtedy pszenica zwyczajna. Dawała większe plony, a mniej plew, i szybko przestawiono się na jej uprawę. Na początku XX w. Norman Borlaug, późniejszy laureat Nagrody Nobla, wyhodował w Ameryce jej bardzo plenną krzyżówkę, której kłosy były jednak tak wielkie, że łamały źdźbło. W 1953 r. skrzyżował odmianę amerykańską z japońską odmianą karłową. Półkarły miały krótką łodygę i wielki kłos. Cieszono się, że plony będą większe i uda się opanować głód w wielu rejonach świata.

Jednak badania glutenu wskazują znaczne różnice w budowie glutenu u starych i nowych odmian pszenicy. Na 900 białek w nowej krzyżówce aż 49 zostało zidentyfikowane jako różne od białek rodziców. Każde z nich może mieć właściwości uczulające. Dietetycy biją na alarm. Mało kto wie, że tak dziwne dolegliwości, jak trądzik, bóle głowy, reumatyzm, nadwaga i dziesiątki innych mogą mieć związek z nietolerancją glutenu. Sama uwierzyłam dopiero, gdy doświadczyłam efektów diety bezglutenowej na własnej skórze.

CIASTECZKA CZEKOLADOWE

Składniki: 200 g mąki gryczanej | 30 g mąki ziemniaczanej | 1/4 łyżeczki sody | 2 jajka | 80 g miękkiego masła | 2 łyżki miodu | 75 g tartej lub siekanej czekolady

Sposób przygotowania: Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, odrywamy jednakowe kawałki i formujemy nieskomplikowane kształty, np. za pomocą łyżki. Układamy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem, lekko rozpłaszczamy i pieczemy kilkanaście minut w temperaturze 180 stopni.

Idziemy nr 22 (762), 31 maja 2020 r.  

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:
- Reklama -

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 11 lipca

Sobota, XIV Tydzień zwykły Rok A, II
+ Święto św. Benedykta, opata, patrona Europy
Kto porzuci wszystko dla Ewangelii,
stokroć tyle otrzyma
i życie wieczne odziedziczy.

+ Czytania liturgiczne (rok A, II): Prz 2,1-9;Ps 34,2-4 i 6. 9 i 12. 14-15;Dz 4,32-35;Mt 19,27-29
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)

E-WYDANIE


Zachęcamy do prenumeraty e-wydań tygodnika Idziemy


- Reklama -


Najwyżej oceniane artykuły

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.
- Materiał partnera serwisu -



Newsletter