24 kwietnia
środa
Horacego, Feliksa, Grzegorza
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Kiszki grające fokstrota

Ocena: 5
1262

Głód nie mieszka w brzuchu, lecz w głowie.

fot. Barbara Wiśniowska

Zdziwiło mnie kiedyś, że mój niemal śmiertelny głód po piętnastu minutach gdzieś zniknął, choć nic nie zjadłam.

Dobrze jest wiedzieć, jaki rodzaj posiłku jak długo trawimy.

Owoce i warzywa nieskrobiowe (ogórki, pomidory, wszelka zielenina) nasycą nas na jakieś 40 minut, warzywa skrobiowe – na 60 minut, a strączkowe – na 4–5 godzin. Węglowodany (ryż, kasza, chleb) trawią się przez 90 minut. Mięso potrzebuje więcej czasu: ryba – godzinę, drób – dwie, wołowina – powyżej trzech, wieprzowina nawet do siedmiu. Tłuszcz trawi się najdłużej: do około 8 godzin.

Cukier po części wchłania się już w jamie ustnej. Nie jest naturalnym produktem, czysta glukoza ani sacharoza nie rosną na drzewach. Pewnie schrupanie buraka cukrowego, czyli cukru w otoczce witamin i błonnika, byłoby wspaniałe dla zdrowia, ale cukru organizm nie traktuje jak posiłek, tylko jak wroga. Prędko wyrzuca do krwi duże ilości insuliny, żeby ten cukier stamtąd zabrała. Nadmiar cukru jest przerabiany w tłuszcz, we krwi zaczyna brakować składników odżywczych i wtedy mózg wysyła nam wiadomość, że jest głodny.

Łatwo przyzwyczaić organizm do pobierania kalorii z tłuszczów. Do każdego posiłku warto dodać sporo warzyw dla zapewnienia odpowiedniego pH oraz nieco tłuszczu lub białka. Wybór jest ogromny: strączki, orzechy, pestki, nabiał, jajka, ryby, mięso, oleje roślinne. Takie posiłki nasycą, a nie oszukają na chwilę.

KULKI SŁONECZNIKOWE

Składniki: 500 g ziaren słonecznika, może być więcej | średni banan | 80 g masła w temperaturze pokojowej | 35 g erytrolu | posypka: wiórki kokosowe, kakao lub karob w proszku | opcjonalnie dodatki (kropelka aromatu albo żurawina)

Sposób przygotowania: Łączymy składniki – wszystkie oprócz posypki – najlepiej za pomocą robota kuchennego. Z masy wyciągamy porcje łyżką i formujemy w rękach kulki. Obtaczamy je w kokosie lub innej posypce. Można je jeść na surowo, wstawić na 25 minut do zamrażarki albo do piekarnika na 170 stopni, wtedy będą twardsze. Jeśli są posypane karobem, uważajmy z pieczeniem, bo karob łatwo się przypala.

  Idziemy nr 43 (886), 23 października 2022 r.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 24 kwietnia

Środa, IV Tydzień wielkanocny
Ja jestem światłością świata,
kto idzie za Mną, będzie miał światło życia.

+ Czytania liturgiczne (rok B, II): J 12, 44-50
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)
+ Nowenna do MB Królowej Polski 24 kwietnia - 2 maja

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

Co? Gdzie? Kiedy?
chcesz dodać swoje wydarzenie - napisz
Blisko nas
chcesz dodać swoją informację - napisz



Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter