15 stycznia
piątek
Pawła, Arnolda, Izydora
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Kawa

Ocena: 0
1069

Połowa ludzkości jest od niej uzależniona, podejrzewam, że w naszym kraju nawet większość..., bo gdy na babskich pogaduchach proszę o wodę zamiast kawy, koleżanki niezmiennie się dziwią.

fot. Barbara Wiśniowska

Czasem myślę, że takie właśnie powinny być nałogi: przyjemne, przywracające chęć do życia, nieszkodliwe dla otoczenia.

Nieaktualne są oskarżenia pod adresem kawy, jakoby straszliwie podnosiła ciśnienie, powodowała wiele chorób i wypłukiwała cały wapń z organizmu, choć rzeczywiście troszkę wypłukuje. Ma także pewien pozytywny wpływ na zdrowie. Mimo wszystko wolę się od niej nie uzależniać i pić ją rzadko.

W zimowe poranki, kiedy jestem niewyspana, wściekła i głodna jak wilk, piję kawę zbożową. Budzi mnie dodatek imbiru, a syci dodatek mleka. Kawa zbożowa ma smak podobny do zwykłej kawy, choć składa się z prażonego żyta, cykorii i buraka cukrowego.

Zawiera witaminy z grupy B, błonnik, fosfor, magnez, cynk, selen i potas. Mogą ją pić dzieci, osoby starsze, w ciąży, z nadciśnieniem, z chorobami wątroby, nerek, śledziony, trzustki. Nie podrażnia śluzówki żołądka i nie powoduje zgagi, a co więcej – likwiduje ją. Obniża poziom cholesterolu, usprawnia działanie układu nerwowego i trawiennego. Zawarte w niej polifenole neutralizują wolne rodniki, a inulina z cykorii usprawnia wchłanianie wapnia. Dla mnie pokonuje czarną kawę we wszystkich kategoriach. Ma jeden minus: podczas prażenia tworzą się w niej niezdrowe substancje, od których jednak nie są także wolne czarna kawa, pieczywo, a nawet kaszki dla niemowląt. To jest chyba powód, aby nie popadać w żaden nałóg, nawet w nałóg picia zdrowej kawy zbożowej.

Warto zwracać uwagę na skład i nie wybierać takiej ze sztucznymi dodatkami.

 

INKA NA POBUDKĘ

Składniki: 2 czubate łyżeczki kawy zbożowej | 1/4 łyżeczki kardamonu | 1/4 łyżeczki imbiru | mleko migdałowe lub ryżowe

Sposób przygotowania: Sypkie składniki zalewamy wrzątkiem do ponad połowy filiżanki, mieszamy, uzupełniamy mlekiem. Miłośnikom słodszego smaku polecam mleko ryżowe – jest dość słodkie. Miłośnikom łagodnych smaków – migdałowe.

Idziemy nr 50 (790), 13 grudnia 2020 r.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

Zapowiedź nowego nru tygodnika Idziemy

+ Tygodnik Idziemy na 17 stycznia - dlaczego warto sięgnąć po najnowszy numer?

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 15 stycznia

Piątek, I Tydzień zwykły
+ Dzień Powszedni
Mówię ci: Wstań, weź swoje nosze
i idź do swego domu!

+ Czytania liturgiczne (rok B, I): Hbr 4,1-5.11; Ps 78,3-4c.6-8; Mk 2,1-12
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY



E-WYDANIE


Zachęcamy do prenumeraty e-wydań tygodnika Idziemy



Najczęściej czytane komentarze



Najwyżej oceniane artykuły

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.
- Materiał partnera serwisu -



Newsletter