29 marca
piątek
Wiktoryna, Helmuta, Eustachego
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Kartoflane słodkości

Ocena: 0
537

Ziemniaki jako dodatek do sernika nikogo już nie dziwią. Ale to niejedyne ich zastosowanie w słodkich wypiekach.

Można znaleźć wiele przepisów na ciasta i ciasteczka, w których ziemniaki stanowią podstawę. To dobre rozwiązanie dla osób na diecie bezglutenowej, bo ziemniaki z powodzeniem zastąpią mąkę (aby uzyskać odpowiednią konsystencję, dodaje się do nich mielone orzechy lub migdały albo mąkę kukurydzianą).

Ziemniaki sprawiają też, że ciasto jest wilgotne, dzięki czemu można znacznie ograniczyć dodatek tłuszczu. Najbardziej zdziwił mnie znaleziony w internecie przepis na ziemniaczane kruche rogaliki z marmoladą, zawierający zaledwie łyżkę oleju. Albo kruche ciasteczka, które składają się tylko z ziemniaków, mąki, jajka i cukru pudru. Równie intrygujący jest przepis na „tort”: ziemniaki, jajka, cukier, proszek do pieczenia i kasza manna (a w bogatszej wersji także kakao lub rozpuszczona czekolada). Mogę potwierdzić, że te wypieki rzeczywiście się udają, a ziemniaki wcale nie są wyczuwalne w smaku. Trzeba tylko uważać na ciasta ucierane, które oprócz ziemniaków zawierają dużą ilość jajek – wtedy ich smak może za bardzo się wybijać, dlatego trzeba pamiętać, żeby dodać do ciasta coś aromatycznego: skórkę z cytryny, przyprawy korzenne lub kilka kropel olejku migdałowego.

Jeszcze lepiej sprawdzają się w deserach słodkie ziemniaki, czyli bataty, charakterystyczne dla kuchni afrykańskiej i azjatyckiej. Choć są dużo droższe od polskich, warto włączyć je do jadłospisu ze względu na właściwości zdrowotne – są źródłem karotenoidów, potasu, kwasu foliowego i witamin, zapobiegają nowotworom, a także mają niski indeks glikemiczny, dlatego nie muszą się ich obawiać osoby chore na cukrzycę. W smaku przypominają dynię – można więc upiec z nich placek podobny do dyniowego lub marchewkowego. Ostatnio hitem w mojej rodzinie jest sernik bezglutenowy, w którym część sera zastępuje się ugotowanymi batatami. Ma cudowną, wilgotną konsystencję, lecz jest bardzo delikatny i trzeba uważać, żeby nie rozpadł się przy krojeniu.

 

SERNIK Z BATATAMI

Składniki: 1 kg twarogu, 400 g batatów, 180 g cukru, 4 jajka, 20 g masła, kilka kropel aromatu pomarańczowego

Sposób przygotowania: Bataty ugotować w mundurkach, obrać ze skórki i dokładnie rozgnieść. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać masło, twaróg, bataty i aromat, cały czas miksując. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, wymieszać z masą serową. Przelać do formy i piec w temperaturze 180 st. przez 30 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 150 st. i piec jeszcze 30 minut z termoobiegiem. Przed podaniem mocno schłodzić.

 

Idziemy nr 7 (593), 12 lutego 2017 r.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

Absolwentka dziennikarstwa na Wydziale Teologicznym UKSW. Z "Idziemy" współpracuje od drugiego roku studiów. Prywatnie żona i matka, miłośniczka gotowania.

- Reklama -

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 29 marca

Wielki Piątek
Dla nas Chrystus stał się posłusznym aż do śmierci, i to śmierci krzyżowej.
Dlatego Bóg wywyższył Go nad wszystko i darował Mu imię ponad wszelkie imię.

+ Czytania liturgiczne (rok B, II): J 18, 1 – 19, 42
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

Co? Gdzie? Kiedy?
chcesz dodać swoje wydarzenie - napisz
Blisko nas
chcesz dodać swoją informację - napisz



Najczęściej czytane artykuły



Najwyżej oceniane artykuły

Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter