Okres karnawału to dobra okazja do urządzania imprez tanecznych i różnego rodzaju spotkań towarzyskich. Stworzenie dobrego menu na takie przyjęcie nie jest łatwe.
fot. Hanna Michniewicz / Idziemy
Okres karnawału to dobra okazja do urządzania imprez tanecznych i różnego rodzaju spotkań towarzyskich. Stworzenie dobrego menu na takie przyjęcie nie jest łatwe, bo powinny się w nim znaleźć raczej lekkie przystawki, a nie tradycyjne dania obiadowe. Największym powodzeniem cieszą się słone przekąski, które można jeść na stojąco. Najszybsze do zrobienia są kanapki z bagietki lub krakersów udekorowane kolorowymi warzywami. Świetnie sprawdzają się także wytrawne wypieki: tarta na kruchym cieście (np. z serem feta i szpinakiem) oraz muffiny z serem i warzywami. Mój wypróbowany przepis na muffinki zawiera dwie szklanki mąki, szklankę mleka, pół szklanki oleju, trzy jaja, łyżeczkę proszku do pieczenia i sól. Do tej bazy dodaję za każdym razem inne składniki, zwykle ser feta lub mozzarella i warzywa: paprykę, por, szczypiorek, suszone pomidory, oliwki oraz dużo przypraw i ziół.
Jeśli chcemy oszczędzić sobie pracy, możemy kupić gotowe ciasto francuskie i zrobić z niego minipizze lub roladki, np.z pieczarkami, szynką i serem żółtym. Niestety, bardzo trudno dostać w sklepie ciasto francuskie bez konserwantów, dlatego należy uważnie czytać etykiety.
Kolejna atrakcyjna przekąska to roladki z tortilli. Podobnie jak w przypadku ciasta, gotowe tortille dostępne w sprzedaży zawierają dużo niezdrowych substancji, warto więc spróbować zrobić je samemu. Należy połączyć dwie szklanki mąki, trzy czwarte szklanki gorącej wody, trzy łyżki oleju oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść i podzielić na małe kulki. Każdą z nich rozwałkować na cienki placek i smażyć na suchej patelni bardzo krótko: 30-45 sekund na każdej stronie. Aby tortille nie wysychały, trzeba je przykryć wilgotną ściereczką od razu po zdjęciu z patelni.
Niestety, tortille często się kruszą i trudno je zwinąć wraz z nadzieniem. Ich przygotowanie wymaga dużej wprawy, dlatego nie polecam robić ich po raz pierwszy tuż przed imprezą. Na początek można przygotować prostszą wersję roladek: zamiast tortilli użyć naleśników. Do środka wkładamy kurczaka, szynkę lub wędzonego łososia, różnorodne warzywa, fasolę, pastę z awokado i inne ulubione dodatki.
ROLADKI NALEŚNIKOWE
Składniki:
Naleśniki: 2 szkl. mąki | 3 szkl. mleka lub wody | 2 jajka | sól. Farsz: kilka liści sałaty | papryka | ogórek | awokado | serek kanapkowy | 500 g piersi z kurczaka | sól | pieprz | papryka mielona | bazylia | oregano | ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Jajka zmiksować z mąką, mlekiem i solą, usmażyć naleśniki. Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki i obsmażyć na patelni wraz z posiekanym czosnkiem i przyprawami. Dolać trochę wody i dusić po przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Każdy naleśnik posmarować serkiem kremowym, rozłożyć liść sałaty i pokrojone w paski awokado, paprykę i ogórka oraz mięso. Starannie zwinąć. Pokroić ostrym nożem na mniejsze kawałki.