Moim ulubionym dodatkiem do kanapek jest dżem, jednak chcę uniknąć w diecie cukru, przez co mam niewiele opcji.
fot.Barbara Wiśniowska
Istnieją wprawdzie dżemy bez niego – są drogie i zapakowane w maleńkie słoiczki. Mogę też robić dżemy sama, ale pakowanie ich w słoiczki jest jednak stresujące, ponieważ nie uznaję konserwantów. A co jeśli spleśnieją? Robienie codziennie małej porcji dżemu to strata czasu i energii elektrycznej. Uświadomiłam sobie, że właściwie to nie kocham dżemu za słodycz, ale za intensywność smaku.
Od dawna marzyłam o słonym dżemie. W sklepach jest wiele rodzajów słonych past kanapkowych. Są jeszcze droższe od dżemów, zapakowane w jeszcze mniejsze słoiczki i też trzeba czytać ich składy, bo niektóre zawierają cukier, kwas cytrynowy albo inne nieprzyjemne niespodzianki. Pragnienie zrobienia własnej pasty mnie prześladowało. Próbowałam kombinować sama, ale zawsze wychodziło coś nie tak. Rozwiązanie okazało się prostsze, niż myślałam. Skutki uboczne? Mam dodatkowo pieczeń z kurczaka i sos pieczeniowy. Pastę mogę zjeść od razu z kurczakiem albo dodać ją do kaszy, ryżu, makaronu czy kanapek. Przestrzeganie pieczenia w niskiej temperaturze jest kluczowe, aby niczego nie przypalić.
JESIENNY KURCZAK
Składniki: 1 cały kurczak, rozmrożony | 500 g jabłek w kawałkach | 2 duże pokrojone marchewki | pół szklanki białego wina | czubata łyżeczka soli | 2 łyżeczki ziół prowansalskich
Wykonanie: Na spodzie naczynia żaroodpornego układamy marchewki, jabłka, a na nich kurczaka. Polewamy go winem, następnie posypujemy solą i ziołami. Pieczemy 2,5–3 godziny w temperaturze 160 stopni, wyłącznie na uruchomionej dolnej grzałce lub pod przykryciem. Po upływie tego czasu odkrywamy naczynie, wyciągamy jabłka i marchewki, dopiekamy kurczaka górną grzałką lub górnym grillem w 200 stopniach przez 11–20 minut.
SŁONY DŻEM
Składniki: kawałki marchewek i jabłek z pieczeni | 80 g sosu, jaki wytopił się z kurczaka | 2 łyżeczki świeżego lub suszonego tymianku | pestki słonecznika wg upodobania | inne ulubione przyprawy
Wykonanie: Miksujemy wszystkie składniki.