16 czerwca
niedziela
Aliny, Benona, Anety
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Gruzińska pizza

Ocena: 0
2298

To jedna z dawnych bieda-potraw, robiona z najdostępniejszych i najtańszych składników, która miała nasycić i zapewnić siłę do pracy.

Fot. Sandra C / Kanada / Aragvi / wikipedia / CC BY-SA 2.0 / Link

Kilka miesięcy temu na moim osiedlu otwarto piekarnię gruzińską. Często zaglądam tam, by kupić świeży chleb szoti albo aromatyczne chaczapuri z różnymi nadzieniami. Aż wpadłam na pomysł, by samodzielnie upiec te pyszne placki, zwane „gruzińską pizzą”. Przy okazji zaczęłam więcej czytać na temat kuchni tego kraju i z każdym dniem byłam nią coraz bardziej zaciekawiona. Okazało się, że gruziński jadłospis wcale nie składa się głównie z mięsa, jak dotychczas sądziłam, ale zawiera mnóstwo ciekawych potraw wegetariańskich i warzywnych. O ich przybliżenie poprosiłam Annę Janicką-Galant i Artura Bińkowskiego, którzy, podróżując po Gruzji, bardzo dobrze poznali ją od strony kulinarnej, a szczególnie wegetariańskiej (przepisy można znaleźć na ich stronie Obliczagruzji.pl).

W Gruzji podstawowym elementem każdego posiłku jest pieczywo. We wschodniej części kraju, gdzie uprawia się pszenicę, wypiekany jest szoti – chleb w kształcie wrzeciona. Z kolei zachodnia Gruzja słynie z upraw kukurydzy i wytwarzanych z niej placków mczadi.

– Na śniadanie często jada się potrawy ciepłe, do tego sery, zieleninę, sosy, kiszonki, oczywiście zagryzane pieczywem. Bardzo popularne są odpowiedniki naszej jajecznicy, ale z innymi dodatkami, np. pomidorami, serem i pastą paprykową czy orzechami włoskimi – opowiadają Anna i Artur. – Zarówno rano, jak i wieczorem jada się ziemniaki: smażone, w mundurkach, faszerowane i w postaci puree z orzechami. Uwielbiamy też gruzińskie potrawy z bakłażanów, na które jest tyle przepisów, ile dni w roku. Delikatesami są sałatka pchali, smażona papryka po meschetyjsku, lobio i inne potrawy z fasoli, jajka faszerowane orzechami czy tolma w liściach winogron.

Popularne gruzińskie chaczapuri to placek, który w każdym regionie Gruzji wygląda i smakuje inaczej. To jedna z dawnych bieda-potraw, robiona z najdostępniejszych i najtańszych składników, która miała nasycić i zapewnić siłę do pracy. – Dla mnie najsmaczniejsze są wersje wiosenne z dzikimi ziołami, a także z pokrzywą, mniszkiem czy gałązkami estragonu. Smakuje mi też chaczapuri adżarskie w kształcie łódki, z lekko zapieczonym jajkiem na wierzchu – wylicza Anna Janicka-Galant. O innych gruzińskich potrawach napiszemy w kolejnym numerze.

 

CHACZAPURI ADŻARSKIE

Składniki: Ciasto: 3 szkl. mąk n 15 g drożdży świeżych (lub 7 g suszonych) n 1,5 szkl. wody lub mleka n 1 łyżka oleju n ½ łyżeczki soli. Nadzienie: 130 g sera feta n 70 g sera mozarella n 1 jajko. Na wierzch: 3 jajka n masło

Sposób przygotowania: Świeże drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka i wymieszać z łyżką mąki. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Drożdżowy rozczyn wymieszać z mąką i solą (jeśli używamy suszonych drożdży, nie trzeba robić rozczynu, tylko od razu wymieszać je z mąką), dodać wodę lub mleko oraz olej. Zagniatać ciasto, aż stanie się gładkie (można też użyć miksera z odpowiednimi końcówkami). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na trzy części, każdą rozwałkować i uformować na kształt łódki z długimi końcami. Ser feta i mozarella rozgnieść widelcem, wymieszać z jajkiem (w lżejszej wersji część sera można zastąpić szpinakiem). Na środek każdej z „łódek” nałożyć nadzienie serowe. Zapiekać ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni. Pod koniec pieczenia posmarować ciasto masłem, a na środek wbić jajko. Zapiekać jeszcze kilka minut, aż jajka się zetną. Przed podaniem położyć na środku każdego chaczapuri kawałeczek masła.

Idziemy nr 13 (702), 31 marca 2019 r.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

Absolwentka dziennikarstwa na Wydziale Teologicznym UKSW. Z "Idziemy" współpracuje od drugiego roku studiów. Prywatnie żona i matka, miłośniczka gotowania.

NIEDZIELNY DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 16 czerwca

"Gdy zaś przyjdzie On, Duch Prawdy, doprowadzi was do całej prawdy. Bo nie będzie mówił od siebie, ale powie wszystko, cokolwiek usłyszy, i oznajmi wam rzeczy przyszłe"

Dziś w Kościele: niedziela XI tygodnia zwykłego - uroczystość Najświętszej Trójcy
+ Czytania liturgiczne (rok C, I): Prz 8,22-31 ; Ps 8,4-5.6-7.8-9 ; Rz 5, 1-5 ; J 16,12-15.
+ komentarz Tygodnika Idziemy
+ komentarze Bractwa Słowa Bożego



Najczęściej czytane artykuły



Najwyżej oceniane artykuły

JAN PAWEŁ II MÓWIŁ DO NAS

Pierwsza pielgrzymka Jana Pawła II w czerwcu 1979 roku do Polski zmieniła trwale naszą ojczyznę i nas samych. Co wtedy papież chciał nam przekazać? Co zapamiętaliśmy?
+ 2 czerwca: Warszawa - Okęcie i Plac Zwycięstwa (1)
+ 3 czerwca: Warszawa i Gniezno (2)
+ 4 czerwca: Czestochowa (3)
+ 5 czerwca: Czestochowa (4)
+ 6 czerwca: ostatni dzień w Częstochowie i Kraków (5)
+ 7 czerwca: Kalwaria Zebrzydowska, Wadowice, Oświęcim-Brzezinka (6)
+ 8 czerwca: Nowy Targ, Kraków (7)
+ 9 czerwca: Kraków, Nowa Huta, Kraków (8)
+ 10 czerwca: Kraków i pożegnanie z ojczyzną (9)

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.
- Materiał partnera serwisu -