5 grudnia
sobota
Sabiny, Krystyny, Edyty
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Dyniowe "schaboszczaki"

Ocena: 0
716

W poradni psychologiczno-pedagogicznej zostałam nie tylko szczegółowo wypytana o zdolności i trudności syna.

fot. Barbara Wiśniowska

Co on je? – zaskoczyła mnie pani psycholog.

Prawie nic – odpowiedziałam, ale zaraz zaczęłam wymieniać: owoce, z warzyw: pomidory, ogórki, paprykę, koper włoski, pietruszkę i marchewkę, z mięsa: salami, wołowinę, drób i schabowego, z węglowodanów: ziemniaki, ryż, pszenicę, żyto, owies i kaszę jaglaną. Jeszcze żółty ser i przyprawy. Ale najchętniej jadłby tylko miód.

Proszę pani! – psycholog spojrzała na mnie wzrokiem, który mówił „co ty wiesz o życiu?” – On i tak bardzo dużo je! Niektóre dzieci naprawdę jedzą tylko miód!

Niegdyś jako niemowlak krzywił się na wszystko, co nie miało słodkiego smaku. Mięso wypluwał, więc żyłam w przeświadczeniu, że zostanie wegetarianinem i że musimy zostać miłośnikami pierogów. W przedszkolu jednak panowała zasada, że dzieci muszą spróbować chociaż jednego kęsa każdej potrawy. Wrócił kiedyś do domu i z zachwytem opowiadał, że jadł takie mięsko, które w środku było jasnobrązowe, a na zewnątrz ciemnobrązowe. Zastanawiałam się: rolada, pieczeń?

Schabowy – zawyrokował mąż.

Od tamtego dnia miłość do schabowego trwa.

Później do łask synka wchodziły kolejne produkty spożywcze, ryba też musi być schabowa, czyli w panierce. Inna nie wchodzi w rachubę. Ostatnio zgłosił chęć smażenia schabowej dyni.

Dziś możemy doliczyć się w jego jadłospisie około 60 różnych zdrowych składników. Oddycham z ulgą – wiem, że co najmniej tyle produktów spożywczych dziecko powinno spożywać w ciągu tygodnia, aby rosnąć i zdrowo się rozwijać. Puste kalorie się nie liczą, dlatego na moich półkach nie stoją cukier, miód i chipsy. Nie warto czekać ze zdrowym odżywianiem do jutra, warto zacząć już dziś.

SCHABOWA DYNIA

Składniki: dynia piżmowa | jajko | mąka kukurydziana | 1 łyżeczka ostrej przyprawy do mięs | pół łyżeczki soli | olej

Sposób przygotowania: Dynię kroimy na cienkie plastry i pozbawiamy nasion, obieramy każdy plaster obieraczką ze skórki (nóż i skórka dyni to zbyt niebezpieczne połączenie). Plastry obgotowujemy krótko w wodzie lub w wywarze, tak aby trochę zmiękły, ale nie rozpadły się. Jajko mącimy widelcem w jednym talerzu i zanurzamy plastry, w drugim mieszamy mąkę z przyprawami, obtaczamy tam nasze „schaboszczaki” i krótko smażymy.

Idziemy nr 39 (779), 27 września 2020 r.  

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:
- Reklama -

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 5 grudnia

Sobota, I Tydzień Adwentu
+ Dzień Powszedni
Pan jest naszym sędzią, Pan naszym prawodawcą,
Pan naszym królem, on nas zbawi.

+ Czytania liturgiczne (rok B, I): Iz 30,19-21. 23-26; Ps 147A,1-6; Mt 9,35 – 10, 1. 5-8
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)



Najczęściej czytane artykuły

E-WYDANIE


Zachęcamy do prenumeraty e-wydań tygodnika Idziemy



Najczęściej czytane komentarze



Najwyżej oceniane artykuły

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.
- Materiał partnera serwisu -



Newsletter