W poradni psychologiczno-pedagogicznej zostałam nie tylko szczegółowo wypytana o zdolności i trudności syna.
fot. Barbara Wiśniowska
Co on je? – zaskoczyła mnie pani psycholog.
Prawie nic – odpowiedziałam, ale zaraz zaczęłam wymieniać: owoce, z warzyw: pomidory, ogórki, paprykę, koper włoski, pietruszkę i marchewkę, z mięsa: salami, wołowinę, drób i schabowego, z węglowodanów: ziemniaki, ryż, pszenicę, żyto, owies i kaszę jaglaną. Jeszcze żółty ser i przyprawy. Ale najchętniej jadłby tylko miód.
Proszę pani! – psycholog spojrzała na mnie wzrokiem, który mówił „co ty wiesz o życiu?” – On i tak bardzo dużo je! Niektóre dzieci naprawdę jedzą tylko miód!
Niegdyś jako niemowlak krzywił się na wszystko, co nie miało słodkiego smaku. Mięso wypluwał, więc żyłam w przeświadczeniu, że zostanie wegetarianinem i że musimy zostać miłośnikami pierogów. W przedszkolu jednak panowała zasada, że dzieci muszą spróbować chociaż jednego kęsa każdej potrawy. Wrócił kiedyś do domu i z zachwytem opowiadał, że jadł takie mięsko, które w środku było jasnobrązowe, a na zewnątrz ciemnobrązowe. Zastanawiałam się: rolada, pieczeń?
Schabowy – zawyrokował mąż.
Od tamtego dnia miłość do schabowego trwa.
Później do łask synka wchodziły kolejne produkty spożywcze, ryba też musi być schabowa, czyli w panierce. Inna nie wchodzi w rachubę. Ostatnio zgłosił chęć smażenia schabowej dyni.
Dziś możemy doliczyć się w jego jadłospisie około 60 różnych zdrowych składników. Oddycham z ulgą – wiem, że co najmniej tyle produktów spożywczych dziecko powinno spożywać w ciągu tygodnia, aby rosnąć i zdrowo się rozwijać. Puste kalorie się nie liczą, dlatego na moich półkach nie stoją cukier, miód i chipsy. Nie warto czekać ze zdrowym odżywianiem do jutra, warto zacząć już dziś.
SCHABOWA DYNIA
Składniki: dynia piżmowa | jajko | mąka kukurydziana | 1 łyżeczka ostrej przyprawy do mięs | pół łyżeczki soli | olej
Sposób przygotowania: Dynię kroimy na cienkie plastry i pozbawiamy nasion, obieramy każdy plaster obieraczką ze skórki (nóż i skórka dyni to zbyt niebezpieczne połączenie). Plastry obgotowujemy krótko w wodzie lub w wywarze, tak aby trochę zmiękły, ale nie rozpadły się. Jajko mącimy widelcem w jednym talerzu i zanurzamy plastry, w drugim mieszamy mąkę z przyprawami, obtaczamy tam nasze „schaboszczaki” i krótko smażymy.