20 września
czwartek
Filipiny, Eustachego, Euzebii
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Dwie łyżki oleju

Ocena: 0
1398

Aby otrzymać litr oleju, potrzeba ok. 3 tys. nasion rzepaku.

Oleje kokosowe, z pestek dyni czy z pestek winogron są ostatnio bardzo modne. „Zwyczajny” olej rzepakowy nie kojarzy się raczej ze zdrową dietą. Tymczasem specjaliści przypominają, że w oleju rzepakowym znajdują się substancje bardzo korzystne dla zdrowia. Od siedmiu lat w Polsce prowadzona jest kampania „Pokochaj olej rzepakowy”, w którą włączyło się wielu ekspertów z dziedzin nauk o żywności, medycyny i dietetyki.

– Powszechnie tłuszcze są uważane za szkodliwy składnik pokarmowy, jednak nie jest to prawdą. Tłuszcze roślinne zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które są potrzebne w każdym wieku do rozwoju organizmu. Te kwasy nie mogą zostać wytworzone w organizmie, więc muszą być dostarczane z pożywienia – mówi prof. Piotr Socha z Centrum Zdrowia Dziecka w wywiadzie przeprowadzonym dla celów kampanii.

– Olej rzepakowy zawiera stosunkowo dużo kwasów Omega-3, których nie ma w wielu innych olejach, dlatego proponujemy, aby właśnie ten tłuszcz wybierały kobiety ciężarne i matki małych dzieci. Można go dodawać do potraw już od szóstego miesiąca życia.

Kwasy tłuszczowe Omega-3 wpływają pozytywnie na zdrowie, m.in. obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz poprawiają funkcjonowanie mózgu. Badania dowodzą, że wysoki poziom tych kwasów występuje zarówno w oleju rafinowanym, jak i tłoczonym na zimno. Oliwa z oliwek i olej kokosowy zawierają ich dziesięć razy mniej! Aby pokryć zapotrzebowanie na kwas ALA z rodziny Omega-3, wystarczy jeść dwie łyżki oleju rzepakowego dziennie – najlepiej na surowo. Jest to o tyle łatwe, że można go dodać prawie do każdej potrawy: do zupy, kaszy, ziemniaków, sałatki czy pasty kanapkowej

Aby otrzymać litr oleju, potrzeba ok. 3 tys. nasion rzepaku. Ta pięknie kwitnąca roślina – żółte łany – rosła już w starożytności na terenie Indii, a do Europy dotarła w czasach średniowiecznych. Początkowo olej nie był wykorzystywany do celów kulinarnych, dopiero w XIX w. zaczęto go produkować na szerszą skalę. Olej z tamtych czasów był jednak mniej zdrowy, ponieważ dawne odmiany rzepaku zawierały dużą ilość kwasu erukowego, uważanego za szkodliwy.

Obecnie, od lat 90. XX w. produkuje się olej bezerukowy, tylko z odmian pozbawionych tego kwasu. Dodajmy, że Polska jest jednym z krajów o największej produkcji rzepaku w Unii Europejskiej – ok. 2,5 mln ton rocznie.

 

PASTA JAJECZNO-WARZYWNA

Składniki: 4 jaja, pół pomidora, pół cebuli, ¼ papryki, 2 łyżki oleju, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, papryka ostra, bazylia.

Sposób przygotowania: Jaja ugotować na twardo, obrać i pokroić. Pomidora, cebulę i paprykę posiekać i wrzucić do blendera razem z jajkami, pietruszką, olejem i przyprawami. Zmiksować na gładką pastę. W przypadku braku blendera jajka rozgnieść widelcem, a warzywa pokroić bardzo drobno. Podawać do pieczywa.

Idziemy nr 27 (665), 8 lipca 2018 r.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

Absolwentka dziennikarstwa na Wydziale Teologicznym UKSW. Z "Idziemy" współpracuje od drugiego roku studiów. Prywatnie żona i matka, miłośniczka gotowania.



Najwyżej oceniane artykuły

SALON DZIENNIKARSKI