20 kwietnia
sobota
Czeslawa, Agnieszki, Mariana
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Domowy catering

Ocena: 0
3800
Jedzenie w słoikach może być dobrym rozwiązaniem nie tylko dla młodych wyjeżdżających na studia z rodzinnego domu. Przyda się także starszym, którzy ze względu na zły stan zdrowia nie mogą sami ugotować obiadu.

Pan Edward ma 92 lata, jest wdowcem, emerytowanym pułkownikiem. W zeszłym roku przydarzyły mu się dwa nieszczęśliwe upadki, złamał nogę i rękę, i do tej pory nie odzyskał dawnej sprawności. – Wcześniej codziennie jeździłem na obiady do kasyna. Teraz nie dam rady nawet wyjść z domu – mówi z żalem. Lecz rodzina znalazła sposób, by zapewnić seniorowi domowe posiłki: codziennie przyjeżdża do niego syn, córka albo wnuczka, żeby podać mu obiad i przywieźć zapasy na kolejne dni przygotowane przez synową: zupę w słoikach, ugotowane ziemniaki i mięso pokrojone na porcje. Po drodze robią też dodatkowe zakupy. Pułkownik wyniósł z dawnych lat nawyk, by zawsze mieć w domu zapas. – Wszystkiego musi być po trzy: paczek cukru, pudełek herbaty, krojonych bułek w zamrażalniku – tłumaczy z precyzją.

W południe pan Edward sam przygrzewa sobie zupę, bo do tego wystarczy jedna ręka. Przy drugim daniu musi już korzystać z pomocy. Dzieci robią mu też kanapki na następny dzień. – Mówię im, że niepotrzebnie się fatygują. Wystarczyłoby mi do życia tylko ciasto i herbata – śmieje się. Słodycze uwielbia od dawna. Z nostalgią wspomina jak kiedyś w każdą niedzielę chodził do cukierni w Hotelu Europejskim na kremówki. Teraz, z obawy przed nadwagą, jada już tylko lżejsze ciasta: drożdżowe i babkę cytrynową.

Dzieci dbają, żeby wszystkie posiłki były łatwe do pogryzienia. Syn upatrzył miejsce, gdzie można kupić najbardziej miękkie bułki wrocławskie, a synowa przyrządza mięso w taki sposób, że rozpływa się w ustach. – Odzwyczaiłem się od noszenia protezy. Stara mnie uwierała, a nowej też jakoś nie mam ochoty zakładać, bo to zawsze „ciało obce” w ustach. Ale dziąsła już tak mi stwardniały, że nie mam problemów z jedzeniem – zapewnia senior.

Schab mięciutki


Składniki: 1 kg schabu karkowego, łyżeczka masła, sól, pieprz, łyżeczka vegety, ząbek czosnku, 1/3 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1 łyżeczka tymianku,  szczypta kminku mielonego, 3 kulki ziela angielskiego, 4 kulki jałowca,  2 liście laurowe, 1 mała cebula, 1 łyżka pokruszonych grzybów suszonych, 3 pokrojone śliwki suszone, łyżeczka sosu sojowego.

Sposób przygotowania: Naczynie żaroodporne posmarować masłem i umieścić w nim umyte mięso. Posypać je solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami, dodać pokrojoną cebulę, czosnek, grzyby i śliwki. Na dno wlać kilka łyżek wody i sos sojowy. Przykryć i odstawić na parę godzin. Piec 2 godz. w temperaturze 180 st. Po ostygnięciu wstawić do lodówki, a dopiero następnego dnia pokroić w plastry. Przygrzewać w sosie, który powstał w trakcie pieczenia mięsa.

Hanna Dębska
fot. Hanna Dębska/Idziemy

Idziemy nr 29 (461), 20 lipca 2014 r.



PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 19 kwietnia

Piątek, III Tydzień wielkanocny
Kto spożywa moje Ciało i Krew moją pije,
trwa we Mnie, a Ja w nim jestem.

+ Czytania liturgiczne (rok B, II): J 6, 52-59
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

Co? Gdzie? Kiedy?
chcesz dodać swoje wydarzenie - napisz
Blisko nas
chcesz dodać swoją informację - napisz



Najczęściej czytane artykuły



Najczęściej czytane komentarze



Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter