19 kwietnia
piątek
Adolfa, Tymona, Leona
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Domowe delicje

Ocena: 0
2649
Na każdej małej i dużej imprezie karnawałowej warto popisać się kulinarnymi zdolnościami. Trzeba tylko znaleźć taki przepis, który wyjdzie każdemu, w każdych okolicznościach. Tym razem czas poświęcony na zrobienie smakołyku równa się zgromadzeniu odpowiednich składników, zmieszaniu ich i upieczeniu. Najlepiej zacząć więc od domowych ciasteczek własnego wypieku. – Wzięłam kiedyś masło, które zmiksowałam z cukrem, następnie dodałam jajko, jakiś aromat waniliowy i zagniotłam z mąką. Dzieciaki wykroiły swoimi foremkami kształty i powstały ciasteczka, które trzeba piec przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Do takiej masy można później dodać startą czekoladę, orzechy, rodzynki albo migdały – wspomina swoje pierwsze doświadczenia z ciasteczkami Dominika Woźniak, która współpracuje z kilkoma firmami cateringowymi w Polsce, dostarczając do nich swoje ciasteczka.

– Mają być słodkie, chrupiące i domowe w smaku. To jest baza naszych wypieków – dodaje wspólniczka Marta. – Ale poza tym ta praca jest dla nas zabawą, bo ciągle wymyślamy jakieś nowe przepisy, kształty, połączenia. Kiedyś Dominika wpadła do naszej kuchni i zanim powiedziała „cześć” zaczęła coś pichcić i dopóki nie skończyła, nie mogłam się nawet odezwać, bo był to przepis, który jej się przyśnił i – jak powiedziała – musi się skupić, żeby go „odpamiętać”.

– Jak byłam mała, ciągle chciałam coś robić w kuchni. Do tej pory wspominam, jak wszyscy chwalili moje delicje, które zrobiłam z gotowych biszkoptów, galaretki i dość niezdarnie polałam je na koniec czekoladą. Ale smakowały jak kupione – co dziś nie jest dla nas najlepszą rekomendacją – śmieje się Marta.

Gotowe ciasteczka najlepiej przechowywać w dużych, hermetycznie zamykanych słojach, w ten sposób długo zachowają świeżość i pozostaną chrupiące tak samo, jak zaraz po upieczeniu.


Ciasteczka czekoladowe z marcepanem

Składniki: 200 g masła • 200 g (1 szklanka) jasnego cukru muscovado • 1 jajko • 300 g (2 i 1/2 szklanki) mąki • 60 ml (4 łyżki) kakao • 200 g białego marcepanu (pasty migdałowej)

Sposób przygotowania: piekarnik nastawić na 190 st. C. Wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić 2 duże blachy. Masło utrzeć z cukrem do białości. Dodać jajko i dobrze ubić. Nad miską z utartą masą maślaną przesiać mąkę i kakao. Mieszać, najpierw drewnianą łyżką, potem czystą ręką, tworząc gładkie ciasto. Wałkować połowę ciasta na lekko omączonym blacie na prostokąt o grubości ok 5 mm. Wykrawać 36 ciasteczek (przyrządem do wykrawania ciastek). Marcepan podzielić na 36 części. Z każdej ulepić kulkę, kłaść na wierzchu każdego wykrojonego ciasteczka (ułożonego już na blaszkach) i lekko je zgnieść. Wałkować pozostałe ciasto i jak poprzednio wykrawać 36 okrągłych ciasteczek i umieścić na wierzchu ciasteczek z marcepanem. Lekko docisnąć brzegi. Piec 10-12 minut. Ostudzić. Dekoracyjny wierzch ciastek można wykonać, wycinając specjalną formą ozdobne kształty.

Marta Kawalec
fot. Marta Kawalec

Idziemy nr 2 (383), 13 stycznia 2013 r.


PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 18 kwietnia

Czwartek, III Tydzień wielkanocny
Ja jestem chlebem żywym, który zstąpił z nieba.
Jeśli ktoś spożywa ten chleb, będzie żył na wieki.

+ Czytania liturgiczne (rok B, II): J 6, 44-51
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

Co? Gdzie? Kiedy?
chcesz dodać swoje wydarzenie - napisz
Blisko nas
chcesz dodać swoją informację - napisz



Najczęściej czytane artykuły



Najczęściej czytane komentarze



Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter