Lubię chleb – najbardziej wtedy, gdy nie chce mi się gotować, a on leży gotowy i tylko czeka, by go posmarować masłem.
fot. Barbara Wiśniowska
Dawniej musiałam mieć się na baczności, bo kusiła mnie dieta dla lenia: o chlebie i soku marchewkowym.
Kiedy przyjechałam na studia, zorientowałam się, że najtańszy chleb krojony pakowany w woreczki ma paskudny, nieświeży smak. Przestawiłam się na bułki i ryż. Spokoju nie dawała mi tylko pewna homilia rekolekcjonisty, który powiedział, że gdy się pości, warto kupić dobry chleb, żeby poczuć smak. Ten w woreczkach nie może mieć dobrego smaku, bo plastik nie służy do przechowywania, ale raczej do psucia żywności.
Na początek warto kupić ostry nóż lub prosić o krojenie chleba w naszej obecności w piekarni.
Jedzenie bułek nie jest dobrym rozwiązaniem. Długotrwałe spożywanie drożdży szkodzi naszemu organizmowi. W chlebie najbardziej wartościowy jest zakwas, którego bułkom brakuje.
W Wigilię zasługujemy na chleb świeży i najeżony bakaliami. Niełatwo taki znaleźć, zwłaszcza bezglutenowy. Łatwiej upiec.
ZAKWAS OWSIANY
Składniki: 1/2 szklanki płatków owsianych górskich | 1/2 szklanki ciepłej wody | sok z całej cytryny lub łyżka soku z kiszonej kapusty
Sposób przygotowania: Wyparzamy słoik na zakwas oraz łyżkę. Składniki mieszamy razem w słoiku, zakwas powinien mieć gęstość śmietany. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 3–4 dni, aż będzie mieć bąbelki i kwaśny zapach. Zakwas należy dokarmiać (i tym samym uzupełniać jego zapas), dodając codziennie 1–2 łyżki płatków, dolewając trochę wody i mieszając. Można też go „uśpić”, jeśli na jakiś czas zamierzamy zaprzestać pieczenia, a chcemy zakwas zachować – wstawić do lodówki i nie dokarmiać. W ten sam sposób sporządza się każdy zakwas, np. z mąki żytniej.
CHLEB RYŻOWY
Składniki: przygotowany zakwas owsiany | 500 g mąki ryżowej lub gryczanej | 1 i 1/2 szklanki wody | 1 łyżeczka soli | opcjonalnie (kiedy już nabierzemy wprawy w pieczeniu) żurawina, orzechy laskowe i włoskie
Sposób przygotowania: Ciasto wyrabiamy mocnym mikserem. Jest luźne i bardzo lepkie, jak gęsta śmietana. Gotowe przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc. Pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, ale ważniejsze niż przestrzeganie czasu jest sprawdzenie patyczkiem, czy chleb wewnątrz nie jest surowy. Chleb można także przygotować z 500 g mąki pszennej – ciasto wyrabiamy rękami do czasu, aż przestanie kleić się do palców.