18 kwietnia
czwartek
Boguslawy, Apoloniusza
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Chwasty

Ocena: 0
955

Już zabierałam się do rwania chwastów w ogródku, kiedy zrobiło mi się ich szkoda. Postanowiłam dać im szansę.

fot. Barbara Wiśniowska

Ostatnio w modzie są dzikie łąki w centrach miast, nieskoszona trawa w parkach, więc i ja mogę mieć dziki ogród.

Zawsze podobała mi się bujna roślinność. Mój ulubiony zakątek ogrodu to ten, gdzie do agrestu wysokopiennego, lilii, tulipana i mięty przyszły skądś nieproszone kwiatki barwinka i rozpanoszyły się na wielkiej przestrzeni. Grządka z malinami też bardziej mi się podoba pełna zielonych wesołych chwastów. Wypielona wydaje się smutna, bura i samotna. Kiedy poczytałam o moich chwastach, postanowiłam na stałe włączyć je do menu. Szczaw jest smaczny, z kwiatów mniszka można robić syrop, z liści sałatkę. Krwawnik i koniczyna są bardzo zdrowe.

Najcenniejszy skarb to pokrzywa. Zawiera więcej witaminy C niż cytryna, wszystkie witaminy B, A, E, K, a także potas, wapń, dobrze przyswajalne żelazo, fosfor, cynk, siarkę, miedź, mangan, kwas mrówkowy, dużo chlorofilu, flawonoidy, garbniki, beta-karoten, ksantofil, olejki eteryczne i kwas pantotenowy. Pomaga przy anemii i apatii, chorobach reumatycznych, problemach miesiączkowych, nawracających infekcjach dróg moczowych. Działa antybakteryjnie i antywirusowo, przeciwgrzybicznie, przeciwalergicznie, pomaga usuwać śluz. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, zapobiega wrzodom żołądka i jelit. Jest doskonała na skórę, włosy, paznokcie i młody wygląd. Leczy zmiany trądzikowe i łuszczycowe. Szampon pokrzywowy pomaga w walce z łupieżem, swędzeniem i łojotokiem.

W kuchni można z niej zaparzyć herbatkę, dodać do zupy, twarożku, pasty jajecznej, koktajli, nalewek, sosów, ziemniaków i sałatek.

Zbieramy ją w maju i na początku czerwca, przed kwitnieniem, kiedy jest delikatna i najbardziej wartościowa. Przez rękawiczki też można się poparzyć. Ja ucinam młode pędy nożyczkami tak, by od razu wpadły do sitka.

SAŁATKA OWOCOWO-POKRZYWOWA

Składniki: ćwiartka melona | kilka młodych liści pokrzywy | kilka truskawek | 100 g borówek amerykańskich | ćwiartka pomarańczy | łyżka oleju o smaku cytrynowym

Sposób przygotowania: Pokrzywę przenosimy za pomocą szczypczyków; myjemy, parzymy przez minutę, drobno siekamy lub rozcieramy nożem, by unicestwić parzydełka. Duże owoce kroimy na kawałki. Łączymy wszystkie składniki.

  Idziemy nr 21 (864), 22 maja 2022 r.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 18 kwietnia

Czwartek, III Tydzień wielkanocny
Ja jestem chlebem żywym, który zstąpił z nieba.
Jeśli ktoś spożywa ten chleb, będzie żył na wieki.

+ Czytania liturgiczne (rok B, II): J 6, 44-51
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

Co? Gdzie? Kiedy?
chcesz dodać swoje wydarzenie - napisz
Blisko nas
chcesz dodać swoją informację - napisz



Najczęściej czytane komentarze



Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter