6 lipca
poniedziałek
Gotarda, Dominiki, Lucji
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Chłodzi i syci

Ocena: 0
691

Lassi to indyjski napój na bazie jogurtu i wody z dodatkiem soli i przypraw. W gorące dni gasi pragnienie. Jednocześnie chłodzi i syci.

fot.pixabay.com/CC0

Siedzieliśmy w indyjskiej restauracji. Byliśmy strasznie głodni i nie mogąc się doczekać na danie główne, zamówiliśmy cokolwiek na przystawkę. Mango lassi – to brzmiało nieźle i było tanie. Okazało się tak pyszne, że postanowiłam już nigdy nie szukać na mieście kawy, kanapek, lodów ani innych deserów, tylko zawsze wpadać na indyjskie co nieco. Mąż kilka razy próbował przyrządzić mango lassiw domu. Pójść na gotowe jest miło, ale zrobić samemu jest jeszcze milej, taniej i zdrowiej, bo jesteśmy pewni składu. Danie jednak się nie udawało. Mąż zapytał kucharza o tajny składnik. Sekretem okazała się pulpa z mango, zmiksowana na idealnie gładko.

Lassi to indyjski napój na bazie jogurtu i wody z dodatkiem soli i przypraw. W gorące dni gasi pragnienie. Jednocześnie chłodzi i syci. W Turcji jest znane pod nazwą ayran, a w Iranie i Armenii oraz innych krajach na Bliskim Wschodzie nazywa się go dugh. Ten tradycyjny napój jest słony, przyprawiony chili lub szafranem. Od niedawna popularność zyskują słodkie odmiany, np. z wodą różaną albo z mango.

Do tego słodkiego owocu wiele osób ma sentyment. Jest bardzo zdrowy i długo by wyliczać jego właściwości. Chroni przed złym cholesterolem i niektórymi nowotworami, reguluje poziom lipidów i cukru we krwi, zmniejsza trądzik. Magniferyna działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Warto więc pamiętać o tych owocach przy następnej wizycie w sklepie.

Co ciekawe, w Indiach nawet liście z drzewa mangowego wykorzystywane są do sałatek, a pestka – do robienia masła, które stosuje się w kosmetyce do pielęgnacji włosów i wszystkich rodzajów cery, do ust i twardej skóry pięt. W Polsce masło z mango może doskonale ochronić naszą cerę przed zimnem i mrozem, pomaga też po ukąszeniach komarów.

MANGO LASSI

Składniki: 850 g pulpy z mango | 600 g płynnego jogurtu lub 450 g gęstego | łyżeczka soli | łyżeczka kardamonu mielonego lub cynamonu

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Moje mango lassi jest gęste, mocno owocowe i nie zawiera cukru. Najczęściej dodaję je jako sos do kaszy jaglanej. Nadaje się też do wypicia. Można oczywiście rozcieńczyć przecier owocowy bardziej: mlekiem lub wodą, ale ostrożnie, aby smak owoców wciąż był wyczuwalny.

Idziemy nr 18 (758), 03 maja 2020 r.  

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:
- Reklama -

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 6 lipca

Poniedziałek, XIV Tydzień zwykły
+ Wspomnienie bł. Marii Teresy Ledóchowskiej, dziewicy
«Ufaj, córko! Twoja wiara cię ocaliła»
+ Czytania liturgiczne (rok A, II): Oz 2,16.17b-18.21-22; Ps 145,2-9; Mt 9,18-26
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)

E-WYDANIE


Zachęcamy do prenumeraty e-wydań tygodnika Idziemy



Najczęściej czytane artykuły


- Reklama -


Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.
- Materiał partnera serwisu -



Newsletter