29 marca
piątek
Wiktoryna, Helmuta, Eustachego
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Bilans płynów

Ocena: 0
970

Nie jest obojętne, ile i co pijemy. Lekarze i dietetycy radzą, by mężczyźni wypijali dziennie około 3 litrów wody, kobiety nieco ponad 2 litry.

fot. Barbara Wiśniowska

W czasie upałów ilość wypijanej wody powinna być jeszcze większa – ponad 4 litry. Woda w organizmie dziecka stanowi ok. 78 proc., u mężczyzny – ok. 60 proc., a u dorosłej kobiety – ok. 55 proc. Jest budulcem przestrzeni stawowej, chroni mózg i rdzeń kręgowy, wspomaga produkcję neuroprzekaźników, usprawnia pamięć, spowalnia starzenie. Niedobór powoduje bóle głowy i zły nastrój, obniża koncentrację i wytrzymałość fizyczną.

Aby poznać nasze dokładne zapotrzebowanie na wodę, mnożymy masę ciała przez 0,03. Na 1 kg masy ciała należy dostarczyć organizmowi 30 ml wody.

Woda nie jest jedynym napojem, który pomaga nam utrzymywać równowagę płynów. Szacuje się, że 60 proc. wody wchłaniane jest z napojów, 30 proc. – z pożywienia, a 10 proc. wytwarzane jest w procesach metabolizmu.

Nie warto pić za dużo, by nie doprowadzić do przewodnienia, kiedy w organizmie wyraźnie spada poziom jonów sodu! Jeśli bardzo lubimy wodę, najlepiej dorzucić do szklanki plasterek cytryny, ogórka, listek mięty, połówkę truskawki lub dolać łyżeczkę soku – te ciekawe smaki zapewnią wodzie więcej minerałów. Warto pić często, ale małymi porcjami.

Pamiętajmy, że mleko, kawa i herbata mają gorszy przelicznik do dziennego bilansu płynów; nierozcieńczone soki, zwłaszcza słodzone, wypadają jeszcze gorzej, a najgorzej alkohol – więcej wody od niego zawierają cukinia, pomidor i ogórek.

Zdrowe osoby powinny pić różnorodne napoje, nawet mocna herbata i kawa mają zalety.

Ja od trzech lat nie mogę zapomnieć herbatki nigeryjskiej, która może nieźle udawać drinka. Zatem dzielę się przepisem.

NIGERYJSKIE WINKO ZOBO

Składniki: 1 filiżanka suchych płatków hibiskusa | 4 filiżanki wody | 4 filiżanki soku jabłkowego | 4 plasterki ananasa | 4 łyżki świeżego imbiru (według uznania) | sok z ćwiartki cytryny | pół pomarańczy | 1 łyżeczka skórki z cytryny | 2 świeże jabłka | 250 g truskawek | garść jeżyn

Sposób przygotowania: Płatki hibiskusa solimy, moczymy pół minuty i płuczemy. Gotujemy 15 minut wraz z utartym imbirem, pokrojonymi jabłkami, skórką cytryny, pomarańczą, połową truskawek i połową ananasa.

Gdy napar wystygnie, przecedzamy go i dodajemy soki. Ugotowane owoce zjadamy, a świeże (małe w całości, duże pokrojone) wrzucamy do szklanek i zalewamy naparem.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:
- Reklama -

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 29 marca

Wielki Piątek
Dla nas Chrystus stał się posłusznym aż do śmierci, i to śmierci krzyżowej.
Dlatego Bóg wywyższył Go nad wszystko i darował Mu imię ponad wszelkie imię.

+ Czytania liturgiczne (rok B, II): J 18, 1 – 19, 42
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

Co? Gdzie? Kiedy?
chcesz dodać swoje wydarzenie - napisz
Blisko nas
chcesz dodać swoją informację - napisz



Najczęściej czytane artykuły



Najwyżej oceniane artykuły

Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter