Nie jest obojętne, ile i co pijemy. Lekarze i dietetycy radzą, by mężczyźni wypijali dziennie około 3 litrów wody, kobiety nieco ponad 2 litry.
fot. Barbara Wiśniowska
W czasie upałów ilość wypijanej wody powinna być jeszcze większa – ponad 4 litry. Woda w organizmie dziecka stanowi ok. 78 proc., u mężczyzny – ok. 60 proc., a u dorosłej kobiety – ok. 55 proc. Jest budulcem przestrzeni stawowej, chroni mózg i rdzeń kręgowy, wspomaga produkcję neuroprzekaźników, usprawnia pamięć, spowalnia starzenie. Niedobór powoduje bóle głowy i zły nastrój, obniża koncentrację i wytrzymałość fizyczną.
Aby poznać nasze dokładne zapotrzebowanie na wodę, mnożymy masę ciała przez 0,03. Na 1 kg masy ciała należy dostarczyć organizmowi 30 ml wody.
Woda nie jest jedynym napojem, który pomaga nam utrzymywać równowagę płynów. Szacuje się, że 60 proc. wody wchłaniane jest z napojów, 30 proc. – z pożywienia, a 10 proc. wytwarzane jest w procesach metabolizmu.
Nie warto pić za dużo, by nie doprowadzić do przewodnienia, kiedy w organizmie wyraźnie spada poziom jonów sodu! Jeśli bardzo lubimy wodę, najlepiej dorzucić do szklanki plasterek cytryny, ogórka, listek mięty, połówkę truskawki lub dolać łyżeczkę soku – te ciekawe smaki zapewnią wodzie więcej minerałów. Warto pić często, ale małymi porcjami.
Pamiętajmy, że mleko, kawa i herbata mają gorszy przelicznik do dziennego bilansu płynów; nierozcieńczone soki, zwłaszcza słodzone, wypadają jeszcze gorzej, a najgorzej alkohol – więcej wody od niego zawierają cukinia, pomidor i ogórek.
Zdrowe osoby powinny pić różnorodne napoje, nawet mocna herbata i kawa mają zalety.
Ja od trzech lat nie mogę zapomnieć herbatki nigeryjskiej, która może nieźle udawać drinka. Zatem dzielę się przepisem.
NIGERYJSKIE WINKO ZOBO
Składniki: 1 filiżanka suchych płatków hibiskusa | 4 filiżanki wody | 4 filiżanki soku jabłkowego | 4 plasterki ananasa | 4 łyżki świeżego imbiru (według uznania) | sok z ćwiartki cytryny | pół pomarańczy | 1 łyżeczka skórki z cytryny | 2 świeże jabłka | 250 g truskawek | garść jeżyn
Sposób przygotowania: Płatki hibiskusa solimy, moczymy pół minuty i płuczemy. Gotujemy 15 minut wraz z utartym imbirem, pokrojonymi jabłkami, skórką cytryny, pomarańczą, połową truskawek i połową ananasa.
Gdy napar wystygnie, przecedzamy go i dodajemy soki. Ugotowane owoce zjadamy, a świeże (małe w całości, duże pokrojone) wrzucamy do szklanek i zalewamy naparem.