– To nie mięso? – zdziwiła się babcia po spróbowaniu obiadu. Ucieszyłam się, że udało mi się ją nabrać.
fot. Barbara Wiśniowska / Idziemy
Trochę się napracowałam nad tym bezmięsnym mięsem... A było to tak:
Mąż wrócił ze sklepu z jakąś puszką, na której było napisane: „jackfruit”. Nic mi to nie mówiło, więc rozpoczęłam dokształcanie. Jackfruit, dżakfrut to inaczej owoc drzewa bochenkowego. Rośnie w tropikach Azji, Afryki i Ameryki, jest największym owocem na świecie i osiąga wagę 30 kg. Dojrzałe owoce smakują podobnie do mango i brzoskwini, a niedojrzałe – do mięsa, mają też podobny skład chemiczny: zawierają białka, żelazo, cynk, magnez, mangan, potas, wapń, witaminy A, B, a dodatkowo błonnik i niewiele kalorii. To dlatego drzewo bochenkowe upodobali sobie wegetarianie, którym żal zwierząt, a lubią smak mięsa. W kilku warszawskich restauracjach serwuje się potrawy z dżakfruta, nasza stolica plasuje się na podium światowych rankingów miast przyjaznych wegetarianom.
Otworzyłam puszkę. Dżakfrut pachniał raczej jak owocowa guma do żucia niż jak mięso. Po obróbce termicznej, której koniecznie trzeba poddać niedojrzały owoc, spróbowałam. Smak był nijaki. Konsystencja przypominała gotowany karczoch. Uznałam, że po przyprawieniu ten dziwny owoc może udawać dosłownie wszystko: od wędliny po budyń. W trakcie duszenia wiedziałam, że świetne będzie z nim leczo, sos i hamburgery. Warto go spróbować, ale w naszym kraju taniej zostać wielbicielem grochu…
KANAPKA O SMAKU MIĘSA
Składniki: duża puszka niedojrzałego dżakfruta | 1 duża cebula | 3 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny lub mieszanka ulubionych ziół kurkumy i chilli | sól, kilka łyżek wina | 2 łyżki oliwy | sos jogurtowo-czosnkowy | sałata n ulubione warzywa | plasterek żółtego sera
Sposób przyrządzania: Cebulę i dżakfrut kroimy na dość duże plastry i szklimy na tłuszczu, na bardzo małym ogniu. Dodajemy przyprawy i wino, dusimy kilkanaście minut, od czasu do czasu mieszając. Kanapkę smarujemy sosem, kładziemy na niej ser, gorące plasterki dżakfruta i cebuli, a na wierzch warzywa.