Kto lubi, jak zapachy z kuchni roznoszą się po całym domu?
fot. Freepik
Pół biedy, jeśli jest to woń szarlotki, gorzej, jeśli smażonej ryby lub lekko spalonego oleju. Ten zapach penetruje nawet ubrania wiszące w szafie… Nie musi tak być! W zeszycie babci Janki było kilka porad sprzed stu lat, jak radzić sobie z kuchennymi zapachami. Dziś mamy okapy. I może podniesie się teraz wśród czytelników rwetes: ale przecież okap jest nieskuteczny, nic nie wyciąga… Wystarczy jednak poprawić kilka rzeczy i jeśli okap jest dobrze zamontowany, powinno to pomóc.
Po pierwsze, przed zakupem warto się upewnić, czy okap ma wielkość przynajmniej taką samą jak nasza kuchenka – choć trochę większy byłby lepszy. Przed montażem warto dobrze obliczyć wysokość okapu od płyty grzewczej – niestety, im okap wyżej, tym mniejsza skuteczność wciągania. Okapy pracujące jako wyciąg powinny mieć odpowiednio dopasowaną średnicę wylotu kratki wentylacyjnej do wielkości kanału wentylacyjnego. Powinno się stosować krótkie, proste, okrągłe, gładkie rury o średnicy 15 cm lub rury prostokątne o wymiarach 9 × 22 cm. Rury powinny być poprowadzone bez zakrętów. Błędem jest także zwężanie przekroju rury oraz średnicy wlotu do komina.
Również odpowiednia konserwacja naszego okapu, i to regularna, jest kluczem do sukcesu. Raz w miesiącu myjemy filtr metalowy, natomiast filtr węglowy dobrze jest wymienić co 3–6 miesięcy, w zależności od częstotliwości gotowania. Metalowy filtr można wkładać do zmywarki (oczywiście upewnijmy się, czy pozwala na to producent w instrukcji obsługi). Jest to skuteczne mycie, jeśli rzeczywiście robimy to raz w miesiącu. Można też wlać gorącą wodę do miski lub zlewu, dodać pół szklanki amoniaku, kilka kropel płynu do mycia naczyń i zostawić na dwie godziny. Następnie szorować delikatnie szczotką, wypłukać i pozostawić do wyschnięcia. Zewnętrzną część okapu myjemy ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń. Jeśli okap jest ze stali nierdzewnej, można dodać kilka kropel octu. Wytrzeć do sucha.
Na koniec bonus. Włącz okap na niskich obrotach pół godziny przed ostrym smażeniem lub gotowaniem, w trakcie zwiększ do najwyższych obrotów. Pozostaw okap działający jeszcze pół godziny po smażeniu, ale już na niskich obrotach.
I tak miły jest zapach nawet gotowanej kapusty, jeśli pachnie „rodzinnym domem”.