12 listopada
wtorek
Renaty, Witolda, Jozafata
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Powrót do przeszłości

Ocena: 4.2
794

Dokąd pobiegły Państwa myśli po przeczytaniu tytułu? Jeśli do babcinych spiżarni, zapraszam do lektury.


fot. Joanna Lenkiewicz

Dawniej robiło się przetwory, aby w zimie urozmaicić gamę owoców i warzyw lub dostarczyć organizmom witaminy C. Niestety, konfitury, dżemy, marmolady czy powidła mają zerową zawartość tej witaminy. Natomiast surowe owoce pasteryzowane mogą się poszczycić pewną jej obecnością. I tak np. w 100 g pasteryzowanej czarnej porzeczki znajdziemy od 97 do 150 mg witaminy C. Jak przygotować takie przetwory? Owoce (porzeczki czarne, czerwone, czarne jagody, maliny, agrest, wiśnie, żurawina lub jeżyna) umyć, odsączyć, usunąć szypułki itp., nakładać do wygotowanych lub wyparzonych w piekarniku butelek, potrząsnąć tak, aby jak najwięcej owoców się zmieściło. Nie należy napełniać butelki po sam korek, lecz pozostawić około 2 cm przestrzeni. Lekko przykryć korkiem, przywiązując sznurkiem korek do szyjki lub nakładając go ukośnie. Włożyć butelki do garnka grubo wyłożonego na dnie papierem lub starą ścierką kuchenną, tak aby się nie stykały. Nalać wodę do trzech czwartych wysokości, doprowadzić do wrzenia i gotować 20 minut. Potem ostrożnie wyciągnąć butelki i mocno zakorkować. Ostatnia czynność przedłuży trwałość, ale jest pracochłonna – należy butelki zaparafinować lub zalakować. Przechowujemy je w chłodnym, suchym i ciemnym pomieszczeniu.

Teraz kilka słów o pasteryzacji różnych przetworów. Pamiętajmy, że sukces wynika nie tylko z czasu pasteryzowania, ale też ze staranności, z jaką przygotowujemy słoiki i pokrywki. Zardzewiałe czy wgniecione pokrywki należy wyrzucić. Także te przeskakujące przy zamykaniu nie zagwarantują pozytywnego efektu. Słoiki należy dokładnie wymyć i wyparzyć. Po nałożeniu warzyw lub owoców dobrze wytrzeć gwinty i suchą pokrywkę lekko dokręcić. Włożyć do garnka z wyłożonym grubo ścierkami dnem, zalać wodą do trzech czwartych wysokości i gotować pod przykryciem około 25 min. Następnie ostrożnie wyciągnąć i mocno dokręcić. Pasteryzację przedłuży powtórzenie gotowania słoika następnego dnia lub włożenie go lekko zakręconego do piekarnika. Należy nagrzać piekarnik do 120 st. C, pasteryzować przez 30 min, następnie mocno dokręcić zakrętki i zostawić słoiki w wyłączonym, ciepłym piekarniku na następne 30 min. To pracochłonne, ale dla smaku warto!

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

Specjalistka usług hotelarsko-gastronomicznych, z wykształcenia dietetyk, absolwentka SGGW.

- Reklama -

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 12 listopada

Wtorek, XXXII Tydzień zwykły
wspomnienie św. Jozafata, biskupa i męczennika
Jeśli Mnie kto miłuje, będzie zachowywał moją naukę,
a Ojciec mój umiłuje go i przyjdziemy do niego.

+ Czytania liturgiczne (rok B, II): Łk 17, 7-10
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)
Nowenna do św. Elżbiety Węgierskiej
Nowenna do bł. Karoliny Kózkówny 9-17 IX
Nowenna do św. Rafała Kalinowskiego 11-19 XI

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

Co? Gdzie? Kiedy?
chcesz dodać swoje wydarzenie - napisz
Blisko nas
chcesz dodać swoją informację - napisz



Najczęściej czytane komentarze



Najwyżej oceniane artykuły

Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter