Każdy wie, że pomylić się jest rzeczą ludzką. W kuchni też zdarzają się wpadki. Podpowiem, jak z niektórych wybrnąć.
fot. Joanna Lenkiewicz
Jeśli zbyt długo ubijana śmietanka kremówka zwarzy się, należy przełożyć zawartość do garnka, wlać 4 łyżki mleka, podgrzać, mieszając (nie zagotowywać), dobrze schłodzić i ubić na nowo. Oczywiście jest to metoda wymagająca czasu na ponowne schłodzenie śmietanki.
Jeśli barszcz straci kolor, zbrunatnieje, bo przegapiliśmy odpowiedni moment i doprowadziliśmy zupę do zagotowania, wystarczy dodać świeży, obrany i pokrojony w ćwiartki burak i zostawić na pół godziny.
A kiedy zetnie się nam robiony w domu majonez, wystarczy przełożyć go do innego naczynia, a do naczynia, w którym był ubijany (nieumytego – to ważne) dolać 2–3 łyżki ciepłej wody. Ubijać (wodę w nieumytym naczyniu) 10 minut, a potem powoli dodawać zwarzony majonez i być uważnym, aby nie trzeba było powtarzać operacji.
Dla osłodzenia nieco smutnego tematu, bo to sztuka zamienić porażki na wyzwania, podzielę się pomysłem na wyśmienity sernik. Autorką tego sprawdzonego przepisu jest Marzena Pankowska.
SERNIK FILADELFIA
(ŚREDNICA 21 CM)
Składniki: 150 g ciasteczek typu Digestive | 100 g masła | 1 galaretka cytrynowa (80 g) | 200 g serka kremowego typu Twój Smak | sok z 2 cytryn | 250 ml śmietany kremówki | 150 g cukru
Mus malinowy: 300 g mrożonych malin | cukier | (ew.) konfitury malinowe
Sposób przygotowania:
- Rozpuścić galaretkę w 200 ml gorącej wody i ostudzić.
- Utrzeć masło i dodać ciasteczka. Razem utrzeć.
- Formę skropić wodą i wyłożyć folią. Wyłożyć na dnie utarte ciasto.
- Do galaretki dodać resztę składników poza śmietaną i dobrze wymieszać.
- Śmietanę utrzeć i dodać do galaretki. Dobrze wymieszać do czasu, aż nie będzie grudek.
- Masę wylać do foremki i włożyć do lodówki do stężenia (min. 1 h).
- Maliny z cukrem rozetrzeć widelcem i udekorować nimi stężony sernik.