9 września
poniedziałek
Ścibora, Sergiusza, Piotra
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Czysty grill bez wysiłku

Ocena: 5
556

Czyżby utopia? Ależ nie! Chcę jednak przed czymś przestrzec.


fot. Joanna Lenkiewicz

Skoro mamy tu i sadzę, i tłuszcz, i przypalone białko, należy grill oczyścić po każdym użyciu, i to najlepiej, kiedy jest ciepły. Jednym z najważniejszych sekretów w fascynującym świecie grilla, a w szczególności jego czyszczenia, jest konieczność wstępnego podgrzania przed rozpoczęciem procesu czyszczenia. Praktyka ta jest niezbędna. Jeśli pozwolimy grillowi rozgrzać się przez 10–15 minut przed czyszczeniem, resztki jedzenia stają się bardziej plastyczne, co znacznie ułatwia ich usunięcie. Ten początkowy krok może stanowić różnicę między łatwym i skutecznym czyszczeniem a żmudnym i frustrującym zadaniem.  Jeśli chodzi o usuwanie brudu i tłuszczu osadzającego się na ruszcie, nie ma to jak domowa mieszanka sody oczyszczonej i wody. Aby w pełni wykorzystać jej potężną moc, wystarczy wymieszać sodę oczyszczoną z wodą w proporcji, która da gęstą pastę. Nakładamy tę pastę obficie na zabrudzone obszary grilla i pozostawiamy co najmniej na 15–20 minut. W tym czasie soda oczyszczona wnika w brud i tłuszcz, rozluźniając go i ułatwiając późniejsze usunięcie za pomocą mocnej szczotki drucianej.  Innym doskonałym i bardzo skutecznym sposobem czyszczenia grilla jest użycie cebuli. Cebula, dzięki zawartości kwasu siarkowego, działa jak naturalny środek czyszczący, który pomaga skutecznie usunąć brud i tłuszcz. Aby skorzystać z tej sztuczki, wystarczy przeciąć cebulę na pół i użyć jej jako gąbki do szorowania grilla. Metoda ta jest szczególnie przydatna do pozbycia się przyklejonych resztek jedzenia, które mogą być trudne do usunięcia innymi metodami.  Kiedy ruszt jest szczególnie zabrudzony, najlepszym sprzymierzeńcem może być folia aluminiowa. Po rozgrzaniu grilla przykrywamy ruszt folią aluminiową i zamykamy pokrywę na 10–15 minut. W tym czasie ciepło i para wytwarzane dzięki folii pomogą poluzować osadzony brud i tłuszcz, co znacznie ułatwi ich usunięcie. Po upływie tego czasu należy ostrożnie zdjąć folię i przystąpić do czyszczenia grilla za pomocą mocnej szczotki drucianej. Miłego grillowania!

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

Specjalistka usług hotelarsko-gastronomicznych, z wykształcenia dietetyk, absolwentka SGGW.

- Reklama -

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 9 września

Poniedziałek, XXIII Tydzień zwykły
Moje owce słuchają mego głosu,
Ja znam je, a one idą za Mną.

+ Czytania liturgiczne (rok B, II): Łk 6, 6-11
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

Co? Gdzie? Kiedy?
chcesz dodać swoje wydarzenie - napisz
Blisko nas
chcesz dodać swoją informację - napisz



Najczęściej czytane artykuły



Najczęściej czytane komentarze



Najwyżej oceniane artykuły

Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter