Każdy ma jakieś swoje koniki zawodowe. Moim są noże.
fot. Freepik
To bardzo ważny atrybut każdego dobrego kucharza – ale w domu noże często są tępe i chociaż niezbędne, to traktowane po macoszemu. Ostatnio mąż mojej znajomej wycinał w plastikowej butelce prowizoryczny karmnik dla ptaków. Piękny gest, ale dlaczego robił to najostrzejszym nożem kuchennym? Czyżby nie wiedział, jak taka czynność tępi noże?
To oczywiste, że nóż, który nie tnie, jest wrogiem numer jeden dobrej pracy w kuchni. Profesjonaliści zgadzają się, że źle naostrzony nóż może powodować wypadki lub w dłuższej perspektywie urazy mięśni. Dowiedziono też, że ostrzenie noży to zajęcie relaksujące, dlatego zachęcam, żeby ostrzyć je samodzielnie. Najlepszym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w dobry zestaw kamieni do ostrzenia na bazie wody. Niektórzy ostrzą noże mechanicznie. Jednak skoro nie ma w tym wypadku możliwości dostarczenia na kamień wody, takie ostrzenie niszczy – odtemperowuje krawędź noża. Jeśli nie mamy odpowiednich narzędzi lub nie czujemy się na siłach, warto oddać od czasu do czasu noże do profesjonalnego naostrzenia. Potem pozostaje nam utrzymanie ostrości przy użyciu ostrzałki zwanej stalką.
Czy wiedzą Państwo, że tym, co mocno tępi ostrze noża, jest skórka chleba? Dlatego do krojenia chleba zaleca się noże z piłką; dodatkowo piłka zapobiega ześlizgnięciu się ostrza z twardej powierzchni. Zawsze używamy deski do krojenia (o deskach już pisałam, zachęcam do ponownego przeczytania artykułu). Nigdy nie używamy noża na powierzchniach marmurowych, szklanych lub porcelanowych, gdyż one bardzo tępią ostrze.
Noży nie należy myć w zmywarce. Chociaż większość instrukcji producentów zmywarek stwierdza, że noże mogą być myte w zmywarkach, prawda jest taka, że na dłuższą metę ulegają one zniszczeniu, gdy zderzają się z innymi sztućcami. Oprócz tego sole z detergentów i gorąca woda powodują zadrapania, ostatecznie uszkadzające strukturę noża. W wielu przypadkach rękojeści są wykonane z drewna lub materiałów, które nie są odporne na produkty do zmywarek lub temperatury podczas mycia. Idealnym sposobem pielęgnacji noży jest ich dokładne umycie i osuszenie miękką ściereczką bezpośrednio po użyciu.
Ważnym elementem dbałości o noże jest ich przechowywanie. Dobrym sposobem są drewniane bloki, w których umieszcza się każdy nóż oddzielnie. Coraz popularniejsze stają się listwy magnetyczne, mogące być ciekawym elementem dekoracyjnym w naszej kuchni. Magnetyczne drewniane bloki na noże to prawdziwe dzieła sztuki. Szczerze mówiąc, są one luksusem w kuchni. Ponieważ to drewno styka się ze stalą ostrza, ostrze nie ulega uszkodzeniu, a zatem są idealnym wyborem do dbania o noże wysokiej klasy.
I na koniec: odpowiedni nóż do odpowiedniego cięcia. Ale o tym innym razem.