10 sierpnia
Borysa, Filomeny, Wawrzynca
Dziś Jutro Pojutrze

°/° °/° °/°

Kard. Eijk: potrzebne jasne stanowisko ws. "Amoris laetitia"

Ocena: 0
2274

Zdaniem arcybiskupa Utrechtu, kard. Willema Eijka papież Franciszek powinien usunąć wszelkie wątpliwości dotyczące kwestii udzielania Komunii Świętej osobom rozwiedzionym żyjącym w nowych związkach.

fot. pixabay.com

Jedyny holenderski kardynał posiadający prawo udziału w ewentualnym konklawe udzielił wywiadu w związku z dziesiątą rocznicą swego ingresu do katedry w Utrechcie.

– Po obu synodach na temat rodziny papież napisał dokument "Amoris laetitia", który spowodował zamieszanie. Czy katolicy rozwiedzeni, którzy zawarli nowe związki mogą przyjmować Komunię św., czy też nie mogą? Widzimy obecnie, że jedna konferencja biskupów traktuje tę kwestię w jeden sposób, a druga w inny. Ale co jest prawdą w miejscu A, nie może nagle okazać się nieprawdą w miejscu B. W pewnym momencie potrzebujemy jasności. [...] Ludzie są zdezorientowani, a to nie jest w porządku. [...] Powiedziałbym: po prostu trzeba wyjaśnić. W tym punkcie. Trzeba usunąć to zamieszanie. Na przykład w formie dokumentu – stwierdził prymas Holandii.

Dla kardynała Eijka jest również jasne, co takie wyjaśnienie powinno stwierdzać.

– Mamy słowa samego Chrystusa, że małżeństwo jest jedno i nie może być zerwane. To właśnie utrzymujemy w archidiecezji. Kiedy sąd kościelny stwierdzi nieważność małżeństwa, oficjalnie potwierdzono, że nigdy ono nie istniało. Tylko wtedy osoba może zawrzeć nowe małżeństwo i przyjąć sakramenty spowiedzi i Komunii św. – powiedział arcybiskup Utrechtu.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 10 sierpnia

Poniedziałek, XIX Tydzień zwykły
+ Święto św. Wawrzyńca, diakona i męczennika
Ten, kto miłuje swoje życie, traci je,
a kto nienawidzi swego życia na tym świecie,
zachowa je na życie wieczne.

+ Czytania liturgiczne (rok A, II): 2 Kor 9, 6-10; Ps 112, 1-2. 5-6. 7-9; J 12, 24-26
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)

Nowenna do Matki Bożej Łaskawej w intencji Ojczyzny (5-14 sierpnia)
Dziś: 10 sierpnia - Parafia Św. Jana Kantego w Legionowie

E-WYDANIE

Zachęcamy do prenumeraty e-wydań tygodnika Idziemy

Najczęściej czytane artykuły

Najczęściej czytane komentarze

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.
- Materiał partnera serwisu -