18 kwietnia
czwartek
Boguslawy, Apoloniusza
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Dziś pościmy!

Ocena: 4.9
883

W piątek w oktawie Narodzenia Pańskiego, w tym roku 27 grudnia, obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych, tak jak w każdy piątek, chyba że została udzielona dyspensa – przypomina ks. Paweł Rytel-Andrianik, rzecznik Konferencji Episkopatu Polski.

Zgodnie z Kodeksem Prawa Kanonicznego piątkowa wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych zasadniczo nie obowiązuje w trzech przypadkach:
a) w piątki, w które wypada uroczystość (kanon 1251);
b) dni w randze uroczystości (np. piątek w Oktawie Wielkanocy)
c) gdy zostanie udzielona dyspensa zgodnie z przepisami prawa kanonicznego (kanon 87 § 1).

W roku liturgicznym występują dwie oktawy, które mają różną rangę. Oktawa Wielkanocy ma rangę uroczystości (grupa I), a oktawa Narodzenia Pańskiego ma rangę święta (grupa II), co zostało określone w „Tabeli pierwszeństwa dni liturgicznych”, zawartej w „Ogólnych normach roku liturgicznego i kalendarza” w Mszale Rzymskim (str. [84]). Tak więc oktawa Narodzenia Pańskiego – mając rangę święta, a nie uroczystości – nie znosi obowiązku wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych w piątek.

W związku z tym, w piątek w oktawie Narodzenia Pańskiego (w bieżącym roku – 27 grudnia) obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych, chyba że została udzielona dyspensa zgodnie z przepisami prawa kanonicznego – podkreśla rzecznik Episkopatu Polski.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 17 kwietnia

Środa, III Tydzień wielkanocny
Każdy, kto wierzy w Syna Bożego, ma życie wieczne,
a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym.

+ Czytania liturgiczne (rok B, II): J 6, 35-40
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

Co? Gdzie? Kiedy?
chcesz dodać swoje wydarzenie - napisz
Blisko nas
chcesz dodać swoją informację - napisz



Najczęściej czytane komentarze



Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter