Przypominamy, że w piątek trwającej Oktawy Wielkiej Nocy nie obowiązuje post. Dziś na obiad polecamy schabowe, w trochę odmienionej wersji.
Fot. Hanna Michniewicz / IdziemyZgodnie z kan. 1251 Kodeks Prawa Kanonicznego „wstrzemięźliwość od spożywania mięsa lub innych pokarmów - zgodnie z zarządzeniem Konferencji Episkopatu - należy zachowywać we wszystkie piątki całego roku, chyba że w danym dniu przypada jakaś uroczystość”.
Zmartwychwstanie Pańskie jest najważniejszym wydarzeniem w historii świata, sednem wiary Kościoła katolickiegio i jednocześnie go najważniejszym świętem roku liturgicznego. Dlatego cała Oktawa Wielkiej nocy, trwajaca do pierwszej po światach Niedzieli Miłosierdzia Bożego ma rangę uroczystosci!
Na obaid polecamy dziś tradycyjnego schabowe w trochę odmienionej wersji.
SCHABOWE INACZEJ
Składniki: 6 plastrów schabu, 2 jajka, 5 łyżek mąki, 5 łyżek kukurydzy z puszki, pół czerwonej papryki, natka pietruszki, 50 g startego parmezanu, sól, pieprz, ostra papryka w proszku, olej
Sposób przygotowania: Mięso umyć i rozbić tłuczkiem, posypać z obu stron przyprawami. Jajka wbić na głęboki talerz. Na drugim talerzu wymieszać mąkę, kukurydzę, drobno posiekaną paprykę i natkę oraz parmezan – i w tej mieszance panierować. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor, zachowując szczególną ostrożność przy przewracaniu. Kotlety można również upiec w piekarniku, nakładając na wierch grubą warstwę panierki wymieszanej z tłuszczem.